EL-frontfigur raser mod regeringen på årsmøde: ”Aldrig har titlen 'børnenes statsminister' klinget så hult”

Regeringen får hård kritik for sin kurs på udlændingeområdet fra Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen på partiets årsmøde. Og så trækker hun fronterne hårdt op, inden Folketingets partier skal drøfte ulighed og børnefattigdom.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, holder tale ved partiets årsmøde 2021. 
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, holder tale ved partiets årsmøde 2021. Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Udlændingepolitik og ulighed var omdrejningspunkterne, da Mai Villadsen lørdag middag holdt sin første årsmødetale som politisk ordfører for Enhedslisten.

Og den relativt nye frontfigur for liste Ø anlagde bestemt ikke nogen forsonende linje over for regeringen. Tvært imod havde hun taget kritikhammeren med og bankede løs på både klimaministeren, beskæftigelsesministeren og ikke mindst landets statsminister.

Noget skal der simpelthen ske. I hvert fald hvis regeringen ønsker at blive siddende på Enhedslistens mandater.

Mai Villadsen (EL)
Politisk ordfører

Sidstnævnte fik særligt hug for at være alt for tøvende med at få hentet børn og mødre hjem fra syren, og for at regeringen fortsat accepterer, at der sidder danske børn i de syriske lejre.

”Uanset hvordan man vender og drejer det: Regeringen har ladet børnene i Syrien betale en enormt høj pris,” sagde Mai Villadsen og fortsatte:

”Aldrig har titlen 'børnenes statsminister' klinget så hult.”

Truer med at trække støtten
Ulighed var også et centralt omdrejningspunkt i talen, hvor Mai Villadsen benyttede lejligheden til at udtrykke støtte til sygeplejerskernes kamp for ligeløn. Men mere alvorligt er det, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for nylig har sagt, at det ikke er et prestigeprojekt for regeringen at lave om på ydelserne til folk uden for arbejdsmarkedet:

”Han luftede endda ideen om at lave en aftale med højrefløjen, eller ingen aftale overhovedet. Det bliver vi flere om at bestemme,” sagde Mai Villadsen.

Hun lagde ikke skjul på, at sagen kan føre til en meget stor konflikt med regeringen, som kan betyde, at Enhedslisten trækker støtten.

”Regeringen har givet et løfte om, at uligheden og børnefattigdommen skal bekæmpes. Så noget skal der simpelthen ske. I hvert fald hvis regeringen ønsker at blive siddende på Enhedslistens mandater,” sagde Mai Villadsen.

Læs også

Stikpille til Dan Jørgensen
Det er ingen hemmelighed, at Enhedslisten også er utilfredse med regeringens klimapolitik. Men Mai Villadsen mindede sine partikammerater om, at det trods alt er bedre nu, end da de blå havde magten.

”Kan I huske, hvordan klimadebatten var, da højrefløjen var ved magten? Altså dem, der mente, at de havde taget klimaet alvorligt, hvis de havde tjekket vejrudsigten? Dem som kaldte en kornmark for natur? Og som nærmest troede, at de havde løst klimakrisen ved at tage grønne slips på? Dem er vi heldigvis sluppet af med. Og det er godt for klimaet,” sagde Mai Villadsen, der dog alligevel ikke kunne dy sig og sendte en stikpille til klimaminister Dan Jørgensen (S) i samme omgang:

”Vi har en klimaminister, der ikke ligefrem rider samme dag, som han sadler. Mildt sagt. Hans store plan er, at teknologien kommer og redder os på målstregen. På den måde er Dan Jørgensen manden, der har opdateret Helle Thornings gamle udtryk ”der kommer en god løsning i morgen” til, ”der kommer en god løsning i 2030”.”

Enhedslistens landsmøde foregår virtuelt og løber over tre dage.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00