EL: Ny taskforce skal stoppe Uber

STOP: Det omdiskuterede kørselsselskab Uber er tirsdag til debat i Folketinget, og Enhedslisten håber at finde flertal for en taskforce, der skal stoppe firmaet.

Foto: Sergio Perez/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Uber er ikke andet, end hvad Ryanair er inden for Luftfart. De er måske endda værre.”

Sådan lyder det fra Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, der langer kraftigt ud efter det omdiskuterede kørselsselskab.

Meldingen kommer samme dag, som Uber er på dagsordenen i Folketinget. Det sker på initiativ af Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti og SF foreslår en taskforce, der skal sikre, at Uber overholder taxalovgivningen.

”Vi skal have at vide, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved de åbenlyse ulovligheder, der foregår med Uber. Det vil vi gerne have at vide, fordi vi synes, at det har taget alt for lang tid, før man er kommet i gear,” siger Henning Hyllested til TV 2 News.

Han peger på, at Uber i 2014, da firmaet etablerede sig i Danmark, blev anmeldt af Trafikstyrelsen. Men ifølge Henning Hyllested blev Uber først sigtet i marts 2015, ligesom det først var i slutningen af 2015, at man begyndte at gå efter de chauffører, der kører ulovligt.

”Det har taget alt for lang tid, og det har ført til stor frustration hos de rigtige taxachaffører. Og derfor vil vi have, at regeringen skrider ind. Ulovlighederne foregår lige for næsen af os, og det, synes vi, er helt uacceptabelt," siger han.

Hyllested peger på, at Uber kører ”i strid med hele lovgivningen”, da der kræves en tilladelse til at køre taxa. Han understreger samtidig, at der er store krav til taxachauffører om uddannelse, økonomi og sikkerhed. Samtidig langer Enhedlisten også ud efter, at Uber-chauffører bliver aflønnet dårligere end taxachauffører.

I forbindelse med forespørgselsdebatten tirsdag, skal Folketinget tage stilling til to forslag. Det ene er det fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF, mens det andet kommer fra Socialdemokraterne. Socialdemokraterne har nemlig afvist at stemme for det førstnævnte forslag, da partiet vil vente og se, hvad der kommer ud af de verserende sager mod Uber.

Men det ærgrer Henning Hyllested, at Socialdemokraterne ikke vil bakke om det fælles forslag, så der er flertal for at gøre noget ved Uber.

”Nu havde vi faktisk en chance for at manifestere det flertal, der i bund og grund er i Folketinget for at bekæmpe social dumping,” siger han.

Han peger samtidig på, at der stadig forhandles med Socialdemokraterne om at finde fælles fodslag, men at parterne befinder sig langt fra hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00