Debat

EU-chef i Dansk Metal: ”Blå Bjarne” skal kunne se fordelene ved EU

Ægteskabet mellem Danmark og EU kan snart fejre 50-årsjubilæum. Hvis forholdet skal holde 100 år, skal EU ikke bestemme over velfærds- og arbejdsmarkedsmodellen, skriver Johan Moesgaard Andersen.

Skal vi gå efter, at der også kommer en 100-års bryllupsdag, så har vi EU-tilhængere populært sagt vundet første halvleg, skriver Johan Moesgaard Andersen.<br>
Skal vi gå efter, at der også kommer en 100-års bryllupsdag, så har vi EU-tilhængere populært sagt vundet første halvleg, skriver Johan Moesgaard Andersen.
Foto: Pressefoto/Dansk Metal
Johan Moesgaard Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”At elske et menneske vil sige at indvillige i at blive gammel med vedkommende.”

Sådan lød de kloge ord fra den franske forfatter Albert Camus.

Om mindre end et år fejrer Danmark guldbryllup med EU. Danmarks EU-medlemskab fylder altså 50 år. Lad os derfor vende tilbage til Camus. For når nu Danmark har valgt at blive gammel med vores ægtepartner, EU – betyder det mon så, at danskerne virkelig elsker EU?

Noget kunne godt tyde på, at kærligheden er intakt. I en spritny måling fra Eurobarometer nikker 86 procent af danskerne nemlig til, at EU-medlemskabet har været en succes for os.

Temadebat

Skal Danmark være i hjertet af EU?

I år er det 50 år siden, Danmark besluttede at træde ind i det europæiske fællesskab. Altinget benytter anledningen og starter en debat om Danmarks EU-medlemskab og vores plads i Unionen.

Spørger man statsminister Mette Frederiksen skal Danmark være "i hjertet af vores eget kontinent". Men hvad betyder det at være i hjertet af kontinentet? Og kan vi i så fald beholde vores forbehold? Og hvad med ambitionerne om en klimaunion? EU's forsvarspolitik, asylpolitik og finanspolitikken? Og de fælles europæiske værdier; hvor skal Danmark placere sig i debatten her? Kort sagt: Hvordan skal Danmarks europapolitik se ud?

Mød panelet her.

  • Jeppe Kofod (S), udenrigsminister
  • Morten Helveg Petersen (R), medlem af Europa-Parlamentet
  • Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører
  • Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet
  • Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa og tidligere klimaminister
  • Bente Sorgenfrey, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Stine Bosse, formand for Europabevægelsen
  • Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi
  • Anders Ladefoged, EU-chef i Dansk Industri
  • Bjarke Møller, forfatter og tidligere direktør for Tænketanken Europa
  • Claus Kragh, journalist og europaredaktør for Ugebrevet Mandag Morgen

Kun hver tiende dansker ser negativt på EU-medlemskabet. Det gode spørgsmål er altså, hvad der så skal til, for at Danmark og EU også en dag kan fejre 100-års bryllupsdag sammen?

”Blå Bjarne” skal kunne se fordelene ved EU

Under coronakrisen udgav jeg selv bogen ”Stemmer fra Produktionsdanmark”. Den bog giver lidt af svaret. EU’s største succes er i mine øjne, at vi har skabt et EU, hvis hjørnesten gør hverdagen bedre for helt almindelige danskere. Selv finder jeg det afgørende, at vi har ”Blå Bjarne” med på den EU-positive galej. Altså at privatansatte arbejdere i industrien kan se fordelene ved EU.

Når vi spørger vores tillidsfolk i Dansk Metal, så mener kun sølle én ud af 50, at EU’s indre marked er negativt for netop deres arbejdsplads. Det samme gælder deres holdning til EU’s handelsaftaler. Den store opbakning til EU går altså hånd i hånd med, at EU sikrer gode arbejdspladser.

Læs også

Danmark skal være i kernen af EU

Og i fremtiden ser jeg gode muligheder for at udvide EU-samarbejdet. Hvad betyder dette så?

Et endnu stærkere indre marked. Flere handelsaftaler, som kan sende danske vindmøller, pumper, termostater og energiteknologi ud i verden til Brasilien, Australien og andre lande, vi gerne vil handle mere med.

Den store opbakning til EU går hånd i hånd med, at EU sikrer gode arbejdspladser

Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal

En mere ambitiøs klimapolitik, hvor Europa ved at gå forrest kan gavne både klimaet og de grønne danske industriarbejdspladser på Grundfos, Danfoss, Vestas og alle de andre virksomheder i Produktionsdanmark.

En teknologipolitik, hvor Europa holder trit med de globale stormagter som USA og Kina – og samtidig kan gøre det på en måde, hvor vi beskytter vores data, og står på borgernes side mod techgiganterne. På de her områder er der ingen modsætning mellem Danmark og EU.

Derfor er det også rigtigt set, når statsminister Mette Frederiksen (S) slår fast, at Danmark skal være i kernen af EU. Og når udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lancerer en udenrigspolitisk strategi, som fremhæver EU-samarbejdet som afgørende.

EU skal ikke pille ved arbejdsmarkeds- og velfærdsmodellen

Skal vi gå efter, at der også kommer en 100-års bryllupsdag, så har vi EU-tilhængere populært sagt vundet første halvleg. Vi har skabt et fundament for EU, som nyder bred opbakning i befolkningen. Men for at blive i fodboldmetaforen, så har EU-modstanderne også haft deres perioder med spilovertag. Husk bare på afstemningerne om Euroen, retsforbeholdet og Maastricht-traktaten. Derfor er der også emner, vi danskere gerne selv vil bestemme over. Et godt eksempel er vores fantastiske arbejdsmarkedsmodel og vores velfærdsmodel.

Den store opbakning til EU går hånd i hånd med, at EU sikrer gode arbejdspladser

Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal

Hvis man virkelig vil puste til den EU-skeptiske ild, så skal man bare flytte magten over arbejdsmarked og velfærd til Bruxelles. Det vil være den nemmeste måde at gamble med EU-medlemskabet på.

Nej til EU-mindsteløn

Vil man derimod bevare den brede opbakning til EU, så er det en god idé at lade være. Heldigvis har hele organisationsdanmark og mere end 90 procent af Folketinget stået sammen imod for eksempel forslaget om EU-mindsteløn de senere år. Her ønsker vi altså at lade løn og overenskomster forblive et spørgsmål for arbejdsmarkedets parter.

Men her kommer vi ganske givet til at kæmpe flere kampe de kommende år. For at bevare den danske, brede EU-opbakning er det derfor en kæmpe fordel, at partier og organisationer i Danmark står sammen om at forsvare den danske arbejdsmarkedsmodel. Det skal fortsætte.

700 ord er slet ikke nok til at beskrive Danmarks 50-års jubilæum i det europæiske fællesskab. Derfor udgiver jeg selv en debatbog om emnet senere på året med gode forfatterkollegaer. Lad mig derfor sparke vores projekt i gang med at ønske både Danmark og EU stort tillykke med et guldbryllup, der forhåbentlig aldrig ender i en skilsmisse. Tillykke til både Danmark og EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00