EU-kommissær afviser velfærdsturisme

FRI BEVÆGELIGHED: EU-Kommissionen ser ikke et dokumenteret problem med velfærdsturisme og vil fortsat forsvare EU-borgeres ret til fri bevægelighed. Flere danske parlamentarikere udtrykker bekymring omkring udviklingen på området.
Debatten om velfærdsturisme har i Danmark blandt andet berørt den EU-dom, som gør det nemmere for andre EU-borgere at få ret til dansk SU.
Debatten om velfærdsturisme har i Danmark blandt andet berørt den EU-dom, som gør det nemmere for andre EU-borgere at få ret til dansk SU.Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Frygten for velfærdsturisme har også et andet udspring. Nemlig frygten for, at EU-borgere fra andre lande får en masse rettigheder uden at bidrage tilsvarende til samfundet. Det er et spørgsmål, om man synes, systemet er fair. Der skal være en tæt sammenhæng mellem rettigheder og pligt. I Danmark kræver det en ret stor indsats at få ret til arbejdsløshedsdagpenge, og det er ikke holdbart, hvis EU-borgere fra andre lande får en lettere vej ind i systemet.

Anne E. Jensen (V)
Europaparlamentariker
Fokus på velfærdsturisme er langtfra ovre. Socialkommissær László Andor med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og inklusion debatterede fri bevægelighed og velfærdsydelser med Europa-Parlamentet tirsdag. Han afviser, at velfærdsturisme er et omfangsrigt problem.

Det blev tydeligt, da kommissæren til debatten tidligere på ugen gik direkte i kødet på den bekymring omkring udnyttelse af velfærdssystemer, der har været fra flere lande.

"Ingen lande har indtil videre præsenteret data, som støtter, at mobile EU-borgere er en byrde for værtslandets velfærdssystemer," sagde han.

Han fremhævede derudover resultaterne fra den rapport, som EU-Kommissionen offentliggjorde tidligere i oktober. Rapporten handler om konsekvensen af mobile EU-borgere for de nationale velfærdssystemer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00