EU vil tvinge medlemslande til bedre at beskytte whistleblowere

RETSSIKKERHED: Der er afsluttende forhandlinger i EU om et direktiv, der vil påtvinge stat, kommuner og regioner til bedre at beskytte whistleblowere, der indberetter uregelmæssigheder og brud på EU-lovgivning.

EU-Kommissionen foreslår en tretrinsprocedure for indberetninger af uregelmæssigheder, hvor sidste trin er, at whistleblowere må gå til offentligheden.
EU-Kommissionen foreslår en tretrinsprocedure for indberetninger af uregelmæssigheder, hvor sidste trin er, at whistleblowere må gå til offentligheden.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Vi er tæt på hinanden, og det har meget stor bevågenhed i øjeblikket, så jeg forventer alle vil bestræbe sig på, at vi bliver færdige inden valget.

Jens Rohde
Medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre

Vi har i årevis argumenteret for, at whistleblowing er et af de vigtigste instrumenter til at komme korruption, magtmisbrug og uregelmæssigheder til livs.

Transparency International Danmark

I Danmark er diskussionen om lovpligtige ordninger for whistleblowere pågået i årevis.

Nu vil EU tvinge både stat, kommuner, regioner og private virksomheder til bedre at beskytte whistleblowere mod repressalier fra arbejdsgivere, når de indberetter uregelmæssigheder, ulovligheder og brud på EU-lovgivningen.

EU sigter på i marts at blive enige om et nyt direktiv, der vil sikre whistleblowerordninger på tværs af sektorer og fagområder i alle medlemslande.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00