EU’s øremærkede fædreorlov splitter rød blok

BARSEL: EU’s forslag om øremærket barsel på fire måneder til hver nybagt forælder skaber uenighed hos oppositionen. Regeringen ser forslaget som spild af kræfter.

Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Der er ingen fælles opbakning i rød blok til EU-Kommissionens forslag om at øremærke fire måneders orlov på mindst sygedagpengeniveau til hver nybagt forælder i EU.

”Der er nogle udfordringer i forhold til at sikre fædre bedre rettigheder for at holde forældreorlov, men jeg foretrækker, at vi i Danmark løser de her udfordringer selv,” siger Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet.

Vil give forældre mere fleksibilitet
Meldingen kommer, efter EU-Kommissionen onsdag præsenterede en overordnet vision og konkrete forslag for social- og beskæftigelsesområdet, den såkaldte sociale søjle, som skal understøtte og udbygge Europas arbejdsmarkeder og velfærdssamfund.

Som en del af dette foreslår Kommissionen konkret, at både far og mor skal have ret til fire måneders øremærket barsel med betaling på sygedagpengeniveau. Herunder at orloven kan deles op i flere perioder. Dog skal den afholdes, inden barnet fylder 12 år.

Fakta
EU-Kommissionens forslag om fire måneders øremærket barsel til begge forældre er et brud med de gældende danske barselsregler. I dag har danske mødre ret til fire ugers orlov før og 14 uger efter en fødsel, mens fædre har to ugers øremærket barsel. Derudover er der 32 ugers forældreorlov, som parrene kan fordele, som det passer dem

"Balance mellem arbejdsliv og privatliv er en daglig udfordring for kvinder og mænd i hele Europa,” siger Vĕra Jourová, EU-kommissær med ansvar for retlige anliggender, forbrugere og ligestilling mellem mænd og kvinder, i en pressemeddelelse.

S har andet forslag
Blandt oppositionspartierne på Christiansborg er der uenighed om, hvordan Danmark skal forholde sig til forslaget.

Jeg synes, det er ærgerligt, at vi nu skal til at bruge mange kræfter på en diskussion, hvor Kommissionen jo godt ved, at der ikke kan skaffes enighed.

Troels Lund Poulsen (V)
Beskæftigelsesminister

”Hvis man lavede den her model, som bliver foreslået fra EU, vil vi med stor sandsynlighed stå i en situation, hvor rigtig mange familier ender med ikke at holde den fulde orlov. Altså at der vil være noget, der vil gå tabt fra børnene og familien. Det er vi ikke interesserede i,” siger Rasmus Horn Langhoff.

Han mener, at det er en problemstilling, som Danmark kan løse på en bedre måde end EU. Til det har Socialdemokratiet allerede et forslag:

”Vi går ikke ind for øremærket barsel. Vi går ind for en ligestillet forældreorlov, så der med de 32 uger til deling går 16 uger til hver med mulighed for, at man kan indrette sig efter den enkelte families behov, så der er en fleksibilitet, og så der ikke er noget, der risikerer at gå tabt,” siger Rasmus Horn Langhoff.

Radikale bakker op
Modsat Socialdemokratiet glæder partiets tidligere regeringspartner Radikale sig over EU-Kommissionens forslag.

Ifølge partiets beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, er det på tide, at EU ser på begge forældres rettigheder og muligheder.

”Det er på plads, at vi i Europa har høje ambitioner for lige muligheder og lige adgang til arbejdsmarkedet. Det er dokumenteret igen og igen, at det kræver en bedre fordeling af barsel, hvis vi skal give kvinder både reelt lige muligheder på arbejdsmarkedet og lige løn for arbejde af samme værdi,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Havde muligheden under Thorning
I Enhedslisten er man skeptisk overfor forslaget. Beskæftigelsesordfører Finn Sørensen mener ikke, at EU har saglige argumenter for, at man med forslaget løser et grænseoverskridende problem, som medlemslandene ikke kan løse selv.

Han vil dog ikke tage stilling til forslaget, før Kommissionen fremlægger en direktivtekst.

”Djævlen ligger i detaljen, hvad EU-lovgivning angår. Vi er grundlæggende slet ikke tilhænger af, at EU blander sig i vores eller andre medlemstaters lovgivning,” siger Finn Sørensen og fremhæver, at Enhedslisten er varm tilhænger af øremærket forældreorlov til begge forældre.

Han pointerer samtidig, at Danmark havde muligheden for at indføre bedre orlovsvilkår under S-R-SF-regeringen.

”Der var et flertal under Thorning, hvor det ligefrem stod i regeringens grundlag, at man skulle have noget øremærket barsel. Til vores ærgrelse måtte vi se, at Socialdemokraterne mistede modet, så det ikke blev til noget,” siger Finn Sørensen.

Regeringen modsætter sig forslag
Fra regeringens side erklærer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sig som modstander af Kommissionens forslag.

”Det er et nationalt anliggende, og det mener jeg ikke, at EU og dermed Kommissionen skal have nogen holdning til. Det, der er det vigtigste, er at sørge for at sikre, at familierne kan gøre det, som de synes er rigtigt, og der kan være stor forskel på de familietyper, der er,” siger Troels Lund Poulsen til Altinget.

Han har svært ved at se forslaget få nogen gang på jorden:

”Det har ikke kunne lade sig gøre at skaffe opbakning til tidligere, og derfor tror jeg heller ikke, vi kommer til at se det nu. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi nu skal til at bruge mange kræfter på en diskussion, hvor Kommissionen jo godt ved, at der ikke kan skaffes enighed,” siger han.

Dokumentation

EU-Kommissionen foreslår

  • 10 arbejdsdages (to uger) barsel til fædre umiddelbart efter barnets fødsel.
  • 4 måneders øremærket barsel til begge forældre med betaling på sygedagpengeniveau. Orloven skal holdes, inden barnet fylder 12 år.
  • Mulighed for at dele orloven op i flere perioder.
  • 5 omsorgsdage med betaling på sygedagpengeniveau om året. Målrettet folk, der drager omsorg for nære familiemedlemmer ved alvorlig sygdom eller handicap.
  • Ret til at efterspørge fleksible arbejdsforhold til forældre til børn op til 12 år samt personer i omsorgsforhold. Fleksible arbejdsforhold inkluderer nedsat arbejdstid, fleksible arbejdstider og mulighed for at arbejde hjemmefra.
  • Beskyttelse mod diskrimination og fyring i forbindelse med anmodninger om orlov eller fleksible arbejdsforhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00