Få bøder trods flere illegale firmaer

UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT: Danske firmaer og privatpersoner slipper i stor stil for bøder, selvom de har brugt ulovlige udenlandske firmaer. Kun i hver femte sag har politiet rejst tiltale, selvom både lovgivning og indsats er blevet strammet.
Jørgen Skadhede
Fakta
Flere illegale firmaer

Så mange udenlandske firmaer har Arbejdstilsynet anmeldt til politiet for manglende registrering i RUT-registret (Registret for Udenlandske Tjenesteydere).

1. halvår 2012: 245
2. halvår 2011: 138
1. halvår 2011: 113
2. halvår 2010: 67

Det er især inden for brancher som byggeri, rengøring, transport og landbrug, at der er problemer med illegal arbejdskraft.


Kilde: Fagbladet 3F
For to år siden besluttede et bredt flertal i Folketinget, at det skulle være strafbart for danske firmaer og privatpersoner at hyre udenlandske firmaer, der arbejder illegalt i Danmark.

Fra 2011 skulle straffen være en bøde på 10.000 kr. Men fire ud af fem slipper for straf, viser en opgørelse fra Rigspolitiet ifølge fagbladet 3F.

Arbejdstilsynet har i første halvår af 2012 anmeldt 245 udenlandske firmaer til politiet for ikke at være tilmeldt det såkaldte RUT-register (Registret for Udenlandske Tjenesteydere). Men kun 50 gange har politiet dog rejst sag mod de danske firmaer og privatpersoner, som har hyret det udenlandske firma.

Fra 2012 har regeringen og Enhedslisten ellers afsat 65 mio. kr. til en øget indsats fra myndighederne mod ulovlig udenlandsk arbejdskraft i form af øget samarbejde mellem Skat, politiet og Arbejdstilsynet.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00