Færre bliver offentligt forsørgede

FALD: Antallet af offentligt forsørgede er faldet. Tallene for fjerde kvartal 2011 viser en positiv udvikling sammenlignet med samme periode de to foregående år. Gruppen af såkaldt passive kontanthjælpsmodtagere stiger dog forsat.

Der var 21.600 færre offentligt forsørgede i fjerde kvartal 2011 i forhold til samme kvartal året før. Det viser ny rapport fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort mandag. Gruppen af offentligt forsørgede ligger dermed på 839.200.

Opgørelsen omhandler 16-64-årige, der modtager ydelser af det offentlige. Det gælder en række offentlige ydelser, herunder kontanthjælp, løntilskud, førtidspension, efterløn og en række andre ydelser. Modtagere af SU og fleksydelser er dog ikke en del af rapporten.

Følger ledigheden
Tallet for fjerde kvartal 2011 er faktisk lavere end fjerde kvartal for både 2010 og 2009. Danmarks Statistik peger på, at der er en klar sammenhæng mellem nettoledigheden og antallet af offentligt forsørgede. Derfor steg antallet markant fra 2008 til 2009 som følge af krisen. Og der er stadig et godt stykke ned til 2008-niveauet. 

Færre på efterløn
Rapporten viser et fald i antallet af folk på efterløn. Hele 11.100 færre personer er på efterløn end samme periode sidste år. 10.800 færre personer er i såkaldt vejledning og opkvalificering, og disse to grupper markerer de største fald sammenlignet med året før.

Til gengæld er der det seneste år sket en stigning i gruppen af såkaldte passive kontanthjælpsmodtagere. Det er de kontanthjælpsmodtagere, som hverken er registreret som ledige eller aktiverede, og denne gruppe er steget med 9.700 siden sidste år.

Oplæg til reformer
Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, glæder sig over udviklingen.

"Det er kun dejligt at se, at det samlede antal forsørgede falder. Hvad angår kontanthjælpsmodtagere, så er det derfor, regeringen lægger op til de reformer, som vi gør," siger han.

Regeringen har blandt andet bebudet en reform af netop kontanthjælp her i 2012.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00