Finanslovsforslag afsætter færre penge til opkvalificering

Voksen- og efteruddannelsesområdet står i regeringens finanslovsforslag til at miste 110 mio. kr., fordi den tidligere VLAK-regerings trepartsaftale udløber i år. Arbejdsmarkedets parter forventer nu at blive indkaldt til nye treforhandlinger.

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede mandag regeringens finanslovsforslag for 2022. Han bebudede samtidig, at regeringen vil drøfte initiativer, der skal øge arbejdsudbuddet, med arbejdsmarkedets parter i løbet af efteråret. 
Finansminister Nicolai Wammen præsenterede mandag regeringens finanslovsforslag for 2022. Han bebudede samtidig, at regeringen vil drøfte initiativer, der skal øge arbejdsudbuddet, med arbejdsmarkedets parter i løbet af efteråret. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Selv om opkvalificering er en hjørnesten i regeringens planer om at øge arbejdsudbuddet og skaffe hænder til den grønne omstilling, mangler der omkring 110 millioner kroner til voksen- og efteruddannelsesområdet på finanslovsforslaget i forhold til tidligere år.  

Årsagen er, at VLAK-regeringens trepartsaftale fra 2017, som indeholdt initiativer for 2,5 milliarder kroner, udløber i år.

Pengene har blandt andet været brugt til at forbedre kvaliteten af AMU-uddannelserne, hæve taksterne til skolerne og sikre, at man som lønmodtager kunne få 100 procent af dagpengesatsen under sit kursus i stedet for kun 80 procent. Derudover har arbejdsmarkedets parter kunne få del i en pulje på 25 mio. kr. til at oplyse flere fag- og ufaglærte om deres muligheder for blive opkvalificeret.  

Ønsker trepartsforhandlinger nu 

De initiativer udløber altså ved årets udgang, og både arbejdsgivere og fagbevægelse forventer nu at blive indkaldt til nye trepartsforhandlinger inden for ganske kort tid.

”Det er vigtigt, at vi får afklaring af, hvad der skal ske på området og med de initiativer, der har kørt med trepartsaftalen fra 2017. Vi mener, at der er behov for at få set på, om systemet grundlæggende fungerer, som det skal, og om det kan blive bedre og mere fleksibelt”, siger Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i DA.

Ifølge DA ligger der en mia. kr., som virksomhederne over årene har indbetalt for meget til den obligatoriske uddannelsesordning, AUB.

De penge kan regeringen disponere over, men fagbevægelsen forventer, at den kan finde yderligere oveni.   

”Efteruddannelse og opkvalificering er et vigtigt område for både os og regeringen. Derfor tager vi heller ikke finanslovsforslaget som udtryk for, at regeringen vil skære på området, og vi forventer, at regeringen kan finde mere end den milliard, som er tilbage fra sidst, vi forhandlede, siger næstformand i FH Nanna Højlund og henviser til, at den tidligere aftale løb op i 2,5 mia.

Har bebudet flere hænder 

Finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde mandag regeringens finanslov og erklærede, at regeringen i efteråret vil komme med initiativer, der får flere hænder ud på arbejdsmarkedet, hvilket erhvervslivet har efterspurgt de seneste måneder. Seneste har regeringens støtteparti Radikale Venstre lagt fornyet pres på for at få regeringen til at finde de 10.000 personer, som aftalen om tidlig pension trækker ud af arbejdsmarkedet. 

Regeringen har han tidligere annonceret, at den vil øge arbejdsudbuddet via såkaldte anden-generationsreformer og har nedsat en Kommissionen til netop at komme med forslag til det, hvordan det kan ske. Her er tanken, at opkvalificering kan være med til at øge arbejdsudbuddet fremfor de reformer af ydelser, som både borgerlige og socialdemokratiske regeringer tidligere har gennemført. Men konkrete initiativer er endnu ikke blevet fremlagt. 

Altinget har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet, som er ansvarlig for AMU-uddannelserne, hvorfor der nu er færre penge til området, og om regeringen vil indkalde til nye trepartsforhandlinger. Ministeriet har ingen kommentarer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jannik Bay

Uddannelses- og integrationschef, DA
Cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

0:000:00