Flertal uden om regeringen vil indføre arbejdsmarkedsprotokol i EU-traktat

BALANCE: Lønmodtageres rettigheder skal ligestilles med EU's indre marked, lyder det fra folketingsflertal, der vil have regeringen til at kæmpe for arbejdsmarkedsprotokol i EU. ”Symbolpolitik”, siger forsker.  

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Malte Bruhn

Her vil flere østeuropæiske lande sige, at EU er et markedsorienteret projekt, og så må man bare klare sig i den konkurrence. 

Jens Arnholtz
Lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier
Fakta
DF's beslutningsforslag 
"Formålet med en arbejdsmarkedsprotokol er at gøre det juridisk bindende for EU at ligestille de faglige rettigheder med EU’s "fire friheder." Det vil sige, at i de sager, hvor faglige rettigheder og EU’s fire friheder kommer i konflikt, bør faglige rettigheder, og ikke mindst konfliktretten, have forrang." 

Beslutningsforslag er som regel korte tekster, der forklarer den handling eller det initiativ, som de folketingsmedlemmer, der har fremsat forslaget, gerne vil pålægge regeringen at gøre til virkelighed.

Jurister med speciale i statsret er ikke enige om, hvor forpligtet regeringen er på at følge et vedtaget beslutningsforslag. Det diskuterer man stadig. 


Kilde: ft.dk

Der tegner sig et flertal uden om regeringen.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF er nemlig alle positive over for Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at få regeringen til at arbejde for en arbejdsmarkedsprotokol i EU’s ’grundlov’, Lissabontraktaten.      

En arbejdsmarkedsprotokol skal sikre, at EU-Domstolen ligestiller hensynet mellem fagbevægelsens ret til at kæmpe for lige vilkår for arbejdere fra andre EU-lande med arbejdskraftens frie bevægelighed. Sidstnævnte er juridisk beskyttet i Lissabontraktatens principper om det indre marked. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00