Flertal vil give seniorer 67.000 kr. i hånden for at udskyde pension

LOVFORSLAG: Bredt flertal er klar til at stemme første del af forårets aftale om seniorpension igennem. Skattefri seniorpræmie skal få seniorer til at arbejde længere. FH mener, at pengene burde bruges klogere.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hovedparten af pengene går desværre til seniorer, der fortsætter på arbejdsmarkedet, uanset om de får præmiepenge eller ej.

Ejner K. Holst
Næstformand, FH

Seniorer, som udsætter folkepensionen med to år, har fremover udsigt til et økonomisk skulderklap på sammenlagt 67.000 kroner.

Et bredt politisk flertal har erklæret sig klar til at stemme for et lovforslag om en skattefri pensionspræmie, som torsdag blev andenbehandlet i Folketinget.

Lovforslaget betyder, at seniorer vil få 42.000 skattefrit, hvis de arbejder ét år længere end den officielle pensionsalder på 65,5 år. Arbejder de yderligere et år, tikker der 25.000 ekstra skattefri kroner ind på kontoen.

Dokumentation

Lovforslaget

Lovforslaget udmønter dele af "Aftale om ret til seniorpension for nedslidte", som blev indgået i maj mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale.

Hovedelementer: 

• Bundfradraget for folkepensionisters indtægt ved personligt arbejde forhøjes fra 100.008 kroner til 122.004 kroner om året. 

• Aftrapningen lempes for folkepensionister og førtidspensionister på gammel ordning (med tilkendelse før 2003), der er gift eller samlevende med en ikke-pensionist, fra 50 procent af indtægten op til 307.700 kroner til 54 procent af hele indtægten uden loft. 

• Det maksimale fradrag på 236.728 kroner i pensionistens indtægtsgrundlag for ikke-pensioneret ægtefælle og samlevers indtægter forhøjes med 13.000 kroner til 249.728 kroner (2019-niveau). 

• Den skattefrie seniorpræmie øges fra 30.000 kroner til 42.000 kroner. 

• Der indføres en ny skattefri seniorpræmie på 25.000 kroner for beskæftigelse det andet år efter, at folkepensionsalderen er nået. 

Lovforslaget foreslås at træde i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2019.

Ifølge regeringens lovkatalog vil de øvrige dele af aftalen om seniorpension blive lovbehandlet til november og januar.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00