FOA og 3F: Vi kræver en aftale om pension inden valget

DEBAT: Der er brug for en samlet aftale om seniorpension og tidligere folkepension, og der er ingen grund til, at det skal vente til efter valget, mener FOA og 3F.

Af Mona Striib og Per Christensen
Forbundsformand, FOA, og forbundsformand, 3F

Et flertal i befolkningen har talt. Et flertal blandt partierne på Christiansborg har talt. De går ikke med en stadigt stigende folkepensionsalder, som store grupper på arbejdsmarkedet slet ikke kan holde til. Der er brug for, at alle dem, der har haft et langt og belastende arbejdsliv, kan gå tidligere på folkepension. 

Samtidig skal de seniorer, der er så nedslidte, at de ikke længere kan passe et job uden støtte, have ret til en langt bedre, mere lempelig og udvidet seniorførtidspension. Det er og bliver helt utilstrækkeligt blot at føre en informationskampagne om ordningen, som ministeren har bebudet, ligesom hans forgænger for få år siden i øvrigt også nøjedes med. 

Begge reformer er vigtige for vores medlemmer. Jo før, jo bedre. 

Bred aftale bør indgås nu
Med de nye signaler fra Christiansborg bør der allerede nu kunne indgås en bred politiske aftale om at gennemføre de to reformer efter det kommende folketingsvalg. Og hvad skulle der være i vejen, for at partierne allerede nu aftaler det konkrete indhold af den ene reform, udvidelsen af seniorførtidspensionen? Det har vi svært ved at se.

Problemerne er velkendte, løsningerne ligeså. Fra vores medlemmer kender vi desværre alt for godt alle problemerne med den nuværende seniorførtidspension. Derfor er vi også i stand til at give politikerne et helt præcist bud på, hvor og hvordan seniorførtidspensionen bør forbedres. Hvis de skulle få lyst til at lytte.

Men tro ikke, at den hellige grav er vel forvaret med en bedre seniorførtidspension. Det er den ikke.

Seniorførtidspensionen er ikke nok
Problemerne med den stadigt stigende folkepensionsalder bliver ikke løst med en bedre seniorførtidspension, uanset hvor god den bliver. Problemerne vil stadig være der. Derfor er politikerne også nødt til at kikke på velfærdsforliget tilbage fra 2006.

Det eneste, man har holdt fast i fra dengang, er i øvrigt den stigende pensionsalder. Alt det, der skulle gøre dette muligt – nemlig investering i arbejdsmiljø og uddannelse – blev aldrig til noget. Siden 2006 er efterlønnen tilmed blevet forringet meget drastisk. 

Vi er helt med på, at Rom ikke blev bygget på en dag – og at vi ikke på samme måde som med seniorførtidspensionen står parat med den færdige arbejdstegning til de politiske håndværkere. Så derfor forlanger vi heller ikke, at politikerne skal aftale den præcise rettighed til tidlig folkepension her og nu.

Men vores medlemmer har brug for, at politikerne viser politisk vilje til at gå den vej, gerne i form af en aftale allerede nu. Vi lægger stor vægt på, at så mange partier som muligt bakker op om princippet om en tidligere folkepension til dem, der har haft et langt og ofte belastende arbejdsliv.

Politikerne bliver afkrævet svar
Indgår de ikke en aftale ved de kommende forhandlinger om tilbagetrækningsalder, kan vi love dem: Vi vil afkræve hvert enkelt parti et klart svar på, om de vil være med til at indføre et princip om tidligere folkepension efter valget.

Så kan vores medlemmer da i det mindste få et klart valg, når der skal vælges nyt folketing.

Vi insisterer på både ret til tidlig folkepension og en langt bedre seniorførtidspension. Kan vi tage det første skridt med en bedre seniorførtidspension inden valget, vil det også være godt og vigtigt. Så kan vi koncentrere os om ret til tidligere folkepension efter valget.

Forrige artikel FH: Værdig tilbagetrækning må ikke blive til valgflæsk FH: Værdig tilbagetrækning må ikke blive til valgflæsk Næste artikel Lederne: Danmark har brug for mere udenlandsk arbejdskraft Lederne: Danmark har brug for mere udenlandsk arbejdskraft
  • Anmeld

    Rene rafn · bygningsmaler

    vi gør mange mennesker ludfattige

    Efter Debat med Troels Lund Poulsen og Jens Joel syntes jeg det er på tide at få klarlagt hvor mange arbejdsløse der er . Begge politikere sagde igår at tallet er omkring 100.000. Det vil sige de 83.000 der er faldet ud af systemet ikke tæller og de 22.800 der har mistet deres kontanthjælp ikke tæller. vi har så 170.000 unge der ikke er i uddannelse hvor de 122.000 lever af deres forældres goodwill-hvorfor er det vigtigt!!!! Det er det fordi i takt med pensions alderen stiger vil der kommer massivt flere på dagpenge og det bliver mange folk over 62 år som aldrig kommer i job. de vil så efter 2 år ikke kunne få dagpenge og komme på kontanthjælp -men hov så må de ikke eje mere en 10.000 enten i hus eller bil og skal til at bruge af deres pensions opsparing inden de går på folkepension. Er fagbevægelsen klar til at kæmpe mod forhøjelse af dagpenge retten stik imod Eu`s ønsker.Det er ikke klarlagt hvor mange på kontanthjælp, der er arbejds parate, men vi får en stor gruppe pensionister der bliver fattig gjort. En hævelse af pensions alderen vil gøre rigtigt mange mennesker ludfattige!!

Topforhandler afviser, at luftshavnssagen kan påvirke OK20

Topforhandler afviser, at luftshavnssagen kan påvirke OK20

PERSPEKTIV: Stormvejret om luftshavnsvikaren har klare paralleller til Vejlegårdskonflikten. Eksperten og fagbossen giver her deres bud på, om sagen kan få konsekvenser – enten politisk eller ved overenskomstbordet.