Frank Jensen: Almindelige lønmodtagere er ofre for regeringens krig mod København

DEBAT: Regeringens udflytningsplan har været præget af en arrogant mangel på interesse for de mennesker, der rammes. Både over for deres familieliv og deres faglighed, skriver overborgmester i København Frank Jensen (S).

Af Frank Jensen (S)
Overborgmester i København

Forleden blev gyset udløst – i alt cirka 1.800 statslige arbejdspladser, der i dag ligger i København, blev som led i regeringens plan for ’Bedre Balance’ varslet udflyttet til byer rundt om i landet.

Lad mig slå en ting fast: Staten kan naturligvis lægge sine arbejdspladser, hvor i landet den vil. Og jeg lider som barnefødt nordjyde heller ikke af den vrangforestilling, at det eneste sted i Danmark, der er værd at bo, er København.

Men regeringens tilgang har været præget af en mangel på interesse for de mennesker, der rammes. Både over for deres familieliv og deres faglighed.

Arrogante kommentarer
Særligt Miljøstyrelsens udflytning fra Østerbro til Odense fik nedladende kommentarer med på vejen om, at medarbejderne tuder, fordi de skal forlade caffe latten på Østerbro.

”De kan jo bare pendle til Odense,” udtalte højtbetalte medlemmer af debattørdanmark uden blik for, at så enkelt er det ikke, hvis man skal hjem og hente i børnehaven eller fritidshjemmet og i øvrigt få en hverdag til at hænge sammen.

Og nej, man kan heller ikke bare flytte teltpælene til Odense, hvis ægtefællen har job her. Og nej, man kan heller ikke bare sige sit job op og finde et nyt. Der er ingen grund til at have mere ondt af de udflytningsramte fra Miljøstyrelsen end privatansatte industriarbejdere, der mister jobbet, fordi produktionen flytter til Polen. Men der er absolut heller ingen grund til at håne dem.

Går også ud over fagligheden
Det er ikke kun de udflytningsramtes familieliv, som behandles arrogant. Det gør deres faglighed også. Statslige arbejdspladser behandles som om, deres primære bidrag er skattekroner til kommunerne og omsætning i de lokale supermarkeder.

Der er en grund til, at staten ansatte medarbejderne i første omgang, nemlig, at de gør et stykke arbejde til glæde for hele Danmark – f.eks. passer på vores miljø. Regeringen har bevidst undladt at evaluere, hvor store konsekvenser den første udflytning har haft for det faglige niveau, og den er i stedet tonset af sted med næste runde.

Fra sidste gang regeringen i 2015 rykkede cirka 4.000 job ud ser det ud til, at næsten tre ud af fire siger deres job op. Jeg under mine borgmesterkolleger rundt om i landet nye arbejdspladser. Men for samfundsøkonomien er det en dyr måde at få arbejdspladser i provinsen. Der sker et tab af effektivitet fra det øjeblik, flytningen meldes ud. Samt et ekstremt stort videnstab med alle de medarbejdere, der siger op, når arbejdspladsen flyttes.

Det viser, at det er ideologi snarere end en målrettet strategi for vækst, der driver regeringen. Om det giver reel vækst er lige meget – København skal give, og provinsen skal have.

København er meget andet end caffe latte
Hvis formålet med udflytningsøvelsen er at skabe sammenhæng i Danmark, medvirker den retorik, der bruges, til det stik modsatte. Den maler et billede op af jordbundne provinsdanskere over for forkælede caffe latte-københavnere. (Og er det billede, helt ærligt, ikke ved at have overskredet sidste salgsdato?)

Det holder i hvert fald ikke. Hvis vi nu igen tager Miljøstyrelsen, så ligger den ganske rigtigt i dag i postnummer 2100 København Ø. Men krydser man gaden, er man på Nørrebro. På Krakas Plads, som var et af de hårdest ramte områder i bandekrigen. Her ligger aldersrogadekvarteret, et alment boligområde, hvor 81 procent af indbyggerne har anden etnisk baggrund end dansk, hvor arbejdsløsheden er høj og indkomsten langt under gennemsnittet i både København og resten af Danmark.

Jeg har aldrig været på cafeen lige over for styrelsens hovedindgang på Haraldsgade. Men bedømt udefra ligner det et sted, der går mere op i højt skum på fadøllen end hjertemønstre i skummet på caffe latten.

For sådan er København også. Desværre virker det som om, at den allerlængste afstand i dansk politik er de få kilometer fra meningsmagernes kontorer i København K til bydele som Miljøstyrelsens nuværende hjem på grænsen mellem ydre Nørrebro og ydre Østerbro. De bydele, som endnu ikke er kommet på de internationale turistmagasiners glittede sider. Hvor arbejdsløsheden er højere end i de byer, der skal modtage de statslige arbejdspladser. Og hvor langt de fleste københavnere rent faktisk bor.

Forrige artikel Djøf advarer: Lønforskel mellem det private og det offentlige kan blive farligt Djøf advarer: Lønforskel mellem det private og det offentlige kan blive farligt Næste artikel Debat: Udflytning sker på falske præmisser Debat: Udflytning sker på falske præmisser
 • Anmeld

  Allan Huglstad · forfatter, major

  Frank Jensens glemsomhed

  Frank Jensen glemmer, at hovedstadskommunerne ved en en fejl i de senere år har modtaget millioner af kroner til de fattige og arbejdsløse etniske mindretal - penge, der har gjort København rigere og provinsen fattigere - samtidigt med, at statslige arbejdspladser koncentreres i København.
  Han overser også, at et forflyttelsessystem, som for længst burde være indført, giver frisk blod, initiativ og innovation i organisationen. Alle de forstokkede embedsmænd, der har forsømt deres faglige udvikling og glemt, hvorfor de er ansat, bliver revet ud af deres dvaletilstand og får nyt liv uanset om de finder job i Staden eller flytter med.
  Andre statslige arbejdspladser har i årevis levet i provins og hovedstad uden at gro til. De har ved hjælp af forflyttelsessystemet udviklet sig fagligt til effektive organisationer. Det er da rigtigt, at det i en kort overgang kan gå ud over fagligheden - der opstår et tempotab - men det indhentes hurtigt, når den forflyttede har været på nogle kurser/fået supplerende uddannelse og sat sig ind i sit nye job og sin "nye" arbejdsplads.
  Provinsen lider også under manglen på højere uddannet arbejdskraft, der hellere vil være i København og Århus, så der er også arbejde til ægtefællen!

 • Anmeld

  Ole Kofod · Selvstændig

  Travlt ved håndvasken

  Det er meget bekvemt for socialdemokrat Jensen, at S hverken var arkitekt bag den håbløst dårligt gennemarbejdede strukturreform fra 2007, hvor mange offentlige, herunder statslige, funktioner blev centraliseret i de større byer eller de nu modsatrettede flytninger.
  Hvad den almindelige lønmodtager angår, har socialdemokrat Jensen derimod beskidte fingre. Dels har han og partiet forsømt at skaffe flere boliger til en rimelig pris, dels har de intet gjort for at skabe relevante statslige arbejdspladser i provinsen. Nogle ting er mest hensigtmæssigt at blive lavet i Købanhavn, andre i Esbjerg, Thyborøn eller Nakskov.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Frank Jensen glemmer

  også en masse kriminelle islamister, der plager alle andre, ødelægger butikker og andre virksomheder- ja så forsvandt de job.
  De eneste Frank Jensen ikke har glemt er 350 forgyldte direktører for intet gavnligt.
  Der er meget Frank Jensen først skal lave, før han siger det mindste lille pust om andre.
  mvh

 • Anmeld

  Peder Kruse · Provinslobbyist

  Always look out for new sides of life

  Den tabte faglighed der tales så meget om, skal holdes op mod den effektivisering, som hurtigt vil vise sig efter indflytningen i Vestdanmark. Regeringens krig mod København. som Frank Jensen kalder det, ligner mere en længe savnet reaktion på krigen mod provinsen, hvor initiativets vinder er hele landet som en sammenhængende størrelse med en bedre udnyttelse af de geografisk negligerede ressourcer. Det var fra starten af temmelig uintelligent at etablere samtlige statslige arbejdspladser i en ghetto helt ude i den østre ende af landet.

  Det virker som om storbyboere har meget svært ved at forstå, vi ikke alle ønsker at tilbringe livet som forvirrede burhøns i en etageverden uden stjernehimmel og frisk luft. Måske nogle af de flytningsramte medarbejdere griber chancen og realiserer, at en storbys 24/7 underholdningstilbud kan være ihjelslående for vores kernekultur som i menneske til menneske relationer.

  Til de mange Netflix nydere med hang til gys og drama vil jeg nævne, at vi har rigtige ulve med tænder og hyl om natten helt herinde i vildmarken, men dem skal i ikke frygte, for alle vores storbyforskere siger, de er ganske uskadelige for alle i store og små mennesker.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Utidig klagesang

  Så længe København stadig er forgyldt med statslige arbejdspladser i forhold til indbyggertal, har Frank Jensen næppe grund til klage.

  En smule ydmyghed ville vel være på sin plads her.

 • Anmeld

  Henrik Stein · Observant

  Tag dig sammen Frank Jensen

  Og så siger Frank Jensen fra Uldsted Gud hjælpe mig:.

  "......... jeg lider som barnefødt nordjyde heller ikke af den vrangforestilling, at det eneste sted i Danmark, der er værd at bo, er København."

  Selv flyttede han til hovedstaden i 1987 og blev der, hvorefter han nu skriver en klumme om det umenneskelige i at flytte københavnske arbejdsplasser til provinsen.
  Og det efter han altid har været i politik, bortset fra et job som TV bingo-vært, har han aldrig rigtigt været ude i det virkelige (arbejds)liv!

 • Anmeld

  Annette Landstrøm · Pensionist og borger i Danmark

  København og provinsen

  Du har ret Frank Jensen. Miljøstyrelsen er ikke sat i verden for at skabe arbejdspladser på Fyn, Det Økonomiske Råd er ikke sat i verden for at skabe arbejdspladser i Horsens osv. Var det ikke bedre om man brugte penge på at støtte al det private initiativ og innovation, der findes i hele Danmark? Der er meget af det. Danskere er vi alle både nye og gamle danskere.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Nedlæg København som hovedstad

  Jamen Annette Landstrøm: Miljøstyrelsen er ikke sat i verden for at skabe arbejdspladser i København, Det Økonomiske Råd er ikke sat i verden for at skabe arbejdspladser i København osv.

  Så: Ud med dem, ud hvor der er højere til himlen og længere til horisonten - det vil styrke dem gevaldigt i deres arbejde.

  Og som det er godtgjort, er København jo stadig forkælet med alt for mange statsbetalte arbejdspladser i forhold til indbyggertal.

  Og gid strømmen ud af København ikke stopper før Folketinget er flyttet til Herning - det ville blive en øjenåbner for de fleste af dets medlemmer. Tænk om de kunne få lov til at opleve hvordan landets indbyggere faktisk selv kradser for føden !!!!!

 • Anmeld

  Allan Huglstad · forfatter, major

  Overdrivelse fremmer ikke forståelsen

  Nu skal der ikke overdrives Bertel Johansen! Alt skal ikke til Jylland, og Folketinget behøver ikke at flytte til Herning, ligesom statsministeren godt kan holde sig væk fra Skagen. Kongehuset skal vel heller ikke til Ikast? Der må være en grænse for udflytninger - men indrømmet: Der er langt igen, inden denne grænse overskrides... Målet er et Danmark i balance!

 • Anmeld

  J. Jensen

  Men er der forståelse

  Når Venstre forsøger, at sløre det udtalte Københavnerhad med et budskab om, at ville bringe landet i balance, så opnår man næppe meget andet end en umiddelbar ineffektivitet og store omkostninger ved at flytte nogle tusind stilling ud af København.
  Det er noget som den Vestre ledet regering allerede har måtte erkende, og det er derfor man nu udelukkende taler om regeringens værdipolitik, i et forsøge på at fastholde den sidste rest af oplandets vælgeropbakning.
  Ingen ved rigtig hvad de samlede omkostninger til indkøb af, ombygningsudgifterne og flytteomkostninger har været ved at skulle flytte 370 medarbejdere til Augustenborg slot, og den tanke er der næppe nogen som ønsker at tænke til ende.

 • Anmeld

  Bjarne Holmbom

  København for københavnere

  Frank Jensen skulle svare tilbage med at få vedtaget, at Københavns kommune i ansættelsesforløb til deres stillinger starter med som første kriterie at frasortere ansøgere, som ikke bor i Københavns kommune

 • Anmeld

  Børge Hansen · Kommunator emiritus

  Rettidig kommentar

  Tak til Frank Jensen, som blot opregner konsekvenserne ved udflytningen af statslige arbejdspladser. Det ville imidlertid klæde regeringen, såfremt den ville erkende den centralisering, der er sket siden strukturreformen. Den betød et tab af - ikke statslige - men store dele af borgernære offentlige arbejdspladser, som nok var vigtigere end de nu udflyttede.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: København for Københavnere - og kun dem.

  Korrekt set af Bjarne Holmbom: Københavns Kommune fører en kommunalpolitik der helt ensidigt retter sig imod deres egne bosiddende borgere. Borgerrepræsentationen har i nyere tid valgt helt at se bort fra at hele landet har et krav på Hovedstaden, og et krav på at kunne komme der, parkere der, og færdes uforstyrret over hele byen og føle sig velkommen.

  Men man er aldeles uvelkommen i alle de afspærrede ghettoer: Brumleby, Mjølnerparken, de trafikalt afspærrede dele af brokvartererne og Østerbro osv.

  Så: Tøm København for Statslige institutioner og indfør betalingsringen - således at det koster at køre UD af byen. Dog: Frederiksberg skal lige have 3-4 hovedveje der er fri i begge retninger, ligesom dengang Vestberlin var afskåret fra Vesttyskland. Frederiksberg Kommune er jo sagesløs, og helt anderledes venlig imod besøgende.

  Derefter er vejen banet for at Københavns Kommune kan erklære sig for Nationalpark som det reservat det efterhånden er blevet.

  PS: Dette er ikke "københavnerbashing," men blot en erkendelse af tingenes sørgelige tilstand i København

 • Anmeld

  Annette Landstrøm · Pensionist og borger i Danmark

  København og provinsen

  Jeg er ked af Bertel Johansen at du har følt dig uvelkommen i din Hovedstad.. Ja det kan være svært at parkere. Jeg tvivler dog stadigvæk på at det vil gavne nogen at flytte Folketinget, statslige arbejdspladser, ghetooer, Brumleby, Mjølnerparken, brokvartererne, Østerbro og lign. til Herning. Jeg har boet en stor del af mit liv i Jylland og har været de fleste steder rundt omkring i Danmark. Danmark er på alle måder et dejligt land så:
  Det her er ikke en "provinsbashing" men en erkendelse af at problemer i Herning er anderledes end de problemer af alle slags, der er i København.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Ex. på det særlige københavnerproblem

  Da Mærsk og Københavns Universitet besluttede at bygge Mærsk-tårnet på Panuminstituttet, med det udtrykkelige formål at tiltrække forskere fra hele verden til at forske i sundhed og lægemidler, med 700 mill fra Maersk og 900 mill KU-financiering, FORBØD Københavns kommune KU at bygge en tilhørende parkeringskælder. Og på gader og vej er der i forvejen ingen plads og restriktioner og bøder.

  Hvordan mon Borgerrepræsentationen forstiller sig, at KU kan tiltrække forskere i verdensklasse, når deres dagligdag på den måde dikteres ind i rammerne af at skulle trænges i kollektiv transport eller cykle i al slags vejr fra Hellerup til Blegdamsvej ?

  Og på Nørre Alle, ud for KU´s svømmehal, nedlagde kommunen pr. diktat budstoppemuligheden ud for bygningen, så de skolebørnene der låner hallen bliver sat af gud ved hvor.

  Dette blot et par eksempler på hvorledes Københavns Kommune behandler sine statslige arbejdspladser. Så byen har ikke fortjent én eneste - heller ikke Folketinget.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Centraliseringerne som altid har været SOCs enebane,men nu er overtaget

  Mærkeligt som de der bla skriver, at KBH og andre steder/by samfund ikke er skabt til administrationen af HELE DANMARK.
  1.
  Er der nogen steder i DK der er det ? ?? i giver fald HVOR
  Måske i sommerhuset som også var lånt og betalt af andre osv
  2.
  Spørgsmålet er netop den del af helhedsbilledet med det som nu KBH mærker, bare er og også en flig af.
  3.
  Mens resten af DANMARK har mærket det i tiden før, og accepterede ,der var ingen politikkere daværende ,der bare fremførte problematikken.
  4.
  At så den sort blå reg.,,som nu SØRME er presset , og derfor er ved forhåbentligt,,, at miste tabutretterne,,,som jStatminsteren ,,der ikke vil/ville være det for enhver pris,,,som efterhånden også er vokset fra ham som alt andte ,,,dog uden at han erkender det overhovedet ,somnoget facts,,,men de omgås også helt lemfældigt ,,,for ikke at skrive,,,sker både bedragerisk og helt løgnagtigt , endda i værste udgave, som en leder af demokratiet DANMARK.
  Og som en valgt person, hvis arbejde ER , at han,,forvalter en valgt post med ansvar og på vore vegne=Danmarks befolkning.
  5.
  Men at facts ang ,, er at denne udvikling af KBH og afvikling af resten af DANMARK er og har alle politkkere fastholdt.
  6
  Og nu kun fordi sort blå blok skal søge at forbedre sit image/VÆLGER TÆKKE ,ikke for og til befolkningens gode,,,,men KUN og altid ,,, deres og dnnes egne PRIVATE økonomier,privilligere osv, som valgte rep af,, og ikke for hele befolkningens gavn.
  7
  Men som også dette tiltag fastslår uden nogen tvivls muligheder,,,kun når de er allemest trængt på deres" erhvev " og især økonomier,kan de presses til at ændre reelt noget ligegyldigt set i adminstrationernes udvikling og arbejdsgange,,,,men dog med et behov for nærhed og ikke være isoleret på en ø.
  8
  Og dette ,søgte påskud benyttes således til at profilere sig selv af reg medlemmerne.
  Og absolut ikke for de evt mere og bedre løsninger ,der kan ske med praktiske løsninger for HELE DANMARKS befolknings skyld.
  9
  Da aldrig EN politiker, har åbent erkendt at administrationen af vore love og leve vilkår ,også fordre og øger skabelsen af UDENOMS arbejdspladserne ,som derfor lang tid siden kunne være taget højde for,,ville gavne de områder hvor antallet stort set har og er vigende altid,grundet i manglen af kontakt/kunde muligheder osv.
  10
  Derfor skal dette til at være en del af den til enhver tid styrende reg ,at disse "udkants områders underbeskæftigelse og relle mangel på arbejdspladsernes økonomi for og til at udvikle og ikke afvikle,,,som indtil "krisen" for denne reg ,blev større end deres og denne regerings sikkerhed for at beholde reg magten , som er stærkt reduceret ,og derfor i desperation ,griber de pubulistiske midlers brug,i overlevelses kampen for deres reg.og personlige økonomier,ala LA BILERENE OSV
  11
  Og absolut ikke for og til forbedring af vort samfunds så misbrugte " sammen-hængs -kræfters",som sker med og ved de helt politiske bevidste styrede nedbrydninger/sammenbrud af samme pubulistiske regerings metoders brug, og hele regerings førelser..
  12
  Som så igen både brutalt og med de pubulistiske verbale målsætninger benyttes i desperationerne, som denne reg benytter nu ,,kun for at redde taburetterne og absolut ikke forbedre hverken Danmark eller Danmarks befolknings, leve,trygheds og sammenholds kræfter ,som relt er forud- sætningen for at vort demokrtai og fælleskab forsat kan udvikles, til et bedre for HELE befolkningen , også for de der søger hertil, eller er blevet forelsket ude i den store verden ,sammen med en dansk borger.
  Og er så grotesk at selv de der ikke skulle sendes bort grundet helbredet ,kynisk udvises ,,,heldigvis er det så erkendt selvfølgeligt kun under meget hårdt pres,,,da denne reg igen og atter er kyniske og alt andet, end danske i denne regerings håndtering af MENNESKER,,,,både de danske og de såkaldte FREMMEDE, som vil klæde sig som frie menesker,,,men ikke hos denne reg kynister og kyniske personager af ego typerne,,,som er gældende for hele sort blå bloks sammensætninger,, ikke engang de gamle stoute vensre typer, er eksisterende mere,trods også deres egoismer,som dog rummede respekten for andre mennesker, uanset hvilken nationaliter,jae vi skal helt tilbage til 1864 typerne og senere gullasch barronerne ,,nu er det bare kvote kongerne ,der invitere statsminsteren til bords og låner ham deres sommerhus.
  Når han har bevist at han modtager ALT fra alle ,bare de yder til HAM ALENE.


  GODT VALG :::: når det kommer, også med så store forsinkelser,som overhovedet muligt,,,men der er lovene vist nok ENDNU ubøjelige ,så vidt vides endnu, indtil videre.

 • Anmeld

  Allan Huiglstad · forfatter, major

  Uforståeligt sludder

  Tag nogle dansktimer Erik Pedersen! Så kan vi måske forstå dit budskab.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Eller almen interesse


  Men du måde undskylde at din skole tid ikke forløb som det var meningen men at du som LLR og Co forsøger at påtvinge andre skylden det er dog lærdom du har benyttet såe hvorfor ik resten Allan Huiglstad igen, altså igen spildte offentlige skattemidler. desværre.

 • Anmeld

  Børge Hansen · Kommunator emiritus

  Erik Pedersen

  ?
  Det bliver mere og mere uforståeligt !

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Kommunikator? 😊

  Kom ud/ned på gulvet hvor det mærkes uanset kommunikations form, så viden var tilstede for dig også, er det ik netop problemerne, som du ik forstår. Trods? 😊

 • Anmeld

  Børge Hansen · Kommunalordfører emiritus

  Erik Pedersen

  Det bliver stadig mere besynderligt!