Kritik af beskæftigelsespuljer: Tilskud skal gennem for mange kolde hænder

PULJECIRKUS: Beskæftigelsespuljerne er for bureaukratiske og bør afskaffes, lyder det samstemmende fra kommuner og a-kasser. Beskæftigelsesministeren vil forenkle systemet, men fastholder, at kontrol er nødvendigt.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) til pressemødet, hvor regeringen præsenterede sit officielle Arne-udspil.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) til pressemødet, hvor regeringen præsenterede sit officielle Arne-udspil.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Kommunerne bruger alt for meget tid – og dermed penge – på ansøgninger og bureaukratiske øvelser i forhold til puljer.

Claus Ørum Mogensen
Kontorchef, KL

Det er alt for tidskrævende og besværligt at søge tilskud til beskæftigelsesprojekter gennem de puljer, som administreres af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det mener flere kommuner, som Altinget har talt med.

"Puljesystemet er blevet alt for bureaukratisk. Pengene skal gennem alt for mange kolde hænder, før de kan komme hen i de varme hænder, og det går ud over de kommuner, som faktisk har brug for pengene," siger Per Bech Grønning, der er jobcenterchef i Lolland Kommune.

Dokumentation

Sådan fungerer beskæftigelsespuljerne
Det er folketingsmedlemmerne, der forhandler og vedtager ændringer i alle puljesystemer. Det vil sige, at de gennem politiske forhandlinger beslutter hvilke puljer, der skal oprettes, hvilke der skal afvikles eller slås sammen og hvor mange penge, der afsættes til hver pulje.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) administrerer alle puljer på beskæftigelsesområdet. De ansatte i styrelsen beslutter hvilke aktører, der kan søge om tilskud i hver pulje, og hvem der skal have tildelt tilskud ud fra forvaltningsretlige principper.

Som udgangspunkt kan kommuner, a-kasser og private foreninger søge tilskud gennem puljerne, medmindre styrelsen afgrænser ansøgerkredsen i puljerne.

Aktøren skal selv ansøge om at få tilskud gennem puljerne, og der stilles særlige krav til ansøgningen. De skal kunne begrunde, hvad de vil bruge tilskuddet til og projektet må ikke være igangsat eller afsluttet, når de søger tilskud.

Hvis aktøren bliver bevilget et tilskud på 500.000 kroner eller derover, skal aktøren afrapportere, hvad pengene er gået til for eksempel gennem en revisor, som tilskudsmodtageren selv skal betale for.

I 2019 blev der uddelt 813 millioner kroner til i alt 1.333 projekter gennem de 21 forskellige puljer under STAR.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00