Hegelund og Mose: Erhvervsspidser i lobby-top

MANDAGSTRÆNEREN: Det Blå Danmark og Axelborg har de næste to år sikret deres brancher europæisk top-indflydelse, mens endnu en dansk organisation nu åbner kontor i Bruxelles.

Martin Merrild er formand for de europæiske landmænds fælles organisation. 
Martin Merrild er formand for de europæiske landmænds fælles organisation. Foto: lf.dk
Susanne HegelundPeter Mose

Mens EU kæmper for at finde sine ben, har to danske brancher sat sig på formandsposten i deres respektive europæiske lobby-organisationer. I begge tilfælde erhverv med væsentlig økonomisk betydning for Danmark.

Niels Smedegaard, administrerende direktør i DFDS og næstformand i Danmarks Rederiforening, har i næste uge sin første opgave i Bruxelles som formand for skibsredernes europæiske forening, ECSA. De næste to år sidder Smedegaard og Det Blå Danmark i spidsen for deres europæiske kolleger.

Smedegaard og hans danske lobbyfolk får travlt med at håndtere de mange modsatrettede interesser i rederibranchen – lige fra CO2-kvoter til bådflygtninge.

Det er ikke let at nå til tops for et lille land, men den danske shipping- og fødevarebranche er internationale topspillere: Også det pløjende, svineavlende og fødevareproducerende Danmark har sat sig for den europæiske bordende.

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, er frem til efteråret 2017 formand for de europæiske landmænd i COPA; en toppost, som også Peter Gæmelke, tidligere præsident i det nu nedlagte Landbrugsrådet, indtog.

Den lange bane
I formandsperioden kan danskere spids-twiste højspændte EU-branchevilkår, som Slotsholmen og Folketinget måske først nikker til om fem-ti år. Ydermere kan man presse ekstra på, for at reglerne bliver ens for alle: Hvorfor må der lugte mere fra en stald nede sydpå end i Danmark? Og hvorfor må konkurrerende EU-skibsredere udlede mere CO2 end de danske dukse?

Som europæisk formand er man dybt afhængig af et effektivt dansk Bruxelles-sekretariat, der ud over Slotsholms-lobbydyderne behersker diplomatiets kunst samt viden om EU-spillet. Men et fornemt domicil som rederiforeningens i Bruxelles skaffer ikke i sig selv indflydelse.

Der skal også tænkes lobby-kreativt, hvis danske interesser effektivt skal flytte EU-holdninger og europæisk lovgivning: Find – ligesom på den hjemlige lobbyscene – dit unikke salgsmateriale frem under devisen ”Don’t tell it – show it”. Nok udgør formelle skrivelser og snesevis af møder lagkagebunden. Men den overraskende finish er som i en bagedyst lige det, der adskiller vinderen fra de habile.

Pilou Asbæk lobby-hjælper
For ikke-søfartsnationer betød det mindre, at der på et tidspunkt sad 900 kidnappede søfolk i Somalia. Viljen til at gøre noget var ikke til stede i EU, før danske redere inviterede Europa-Parlamentet på forpremiere på den autentiske spillefilm ”Kapringen” med Pilou Asbæk i hovedrollen. Det blev et politisk vendepunkt: At der i dag kun sidder 30 gidsler i Somalia vurderes i høj grad at være EU’s fortjeneste – med et målrettet skub fra kajkanten af danske redere.

Forestillingen blev – med forhåndshjælp fra den internationalt berømmede politiker-thriller ”Borgen”, hvor samme Asbæk gør sig som snu spindoktor – et tilløbsstykke i Parlamentet, hvor den professionelle lobbyist ellers normalt skal haste-aflevere sit budskab.

Det hørte også med i lobbypakken, at parlamentarikerne fik en hands-on præsentation af situationen i Somalia af EU's britiske pirat-chefofficer, der til lejligheden var trukket i fuld uniform.

Endelig havde de danske reder-lobbyister allieret sig med en i den sammenhæng uventet alliancepartner: NGO’en Red Barnet – og dermed den græsrodsorganisation, som Helle Thorning-Schmidt nu bliver international chef for.

”Don’t tell it – show it” kan også være genvejen til at få redernes miljø-mærkesager højere på EU-agendaen: Et besøg på et 400 meter langt Maersk-fartøj i Antwerpen, Zeebrugge eller Rotterdam – på EU-bureaukrat-venlig køreafstand – slår benene væk under de fleste. En time i en dansk kaptajns selskab tydeliggør bedre end nok så mange Excel-ark fordele og ulemper ved den danske svovl-udledningsmodel i skibs-skorstene. Kan man således få en af ”hverdagens eksperter” på lobbyholdet, er meget nået.

EU-tilskud til juleindkøb
EU-regler og støtteordninger har haft topprioritet i dansk landbrug siden 1973. Glæden over EU er ikke mindst voldsom, når de årlige seks milliarder EU-kroner ryger ind på bøndernes nem-konti. Sidste gang endda et par uger før normalt, så de slunkne portemonnæer blev fyldt i god tid før juleindkøbene.

Heller ikke det tilskud kommer af sig selv, fordelingen justeres hver syvende år, og landmændene er blandt de langsigtet tænkende danske EU-interessevaretagere: Landbrug & Fødevarers Bruxelles-kontor er allerede i gang med at sikre interesserne i næste budget gældende fra 2021.

Men mens rederne med hele verden som velkendt farvand har engelsk som effektivt arbejdssprog, bøvler landmandssamarbejdet i EU fortsat med en så basal udfordring som sproglige forbistringer: COPA-formand Merrild kan ikke bare ringe sine to næstformænd op hjemme fra gården og klappe tingene af på landmands-maner. Den franske næstformand behersker kun sit eget sprog, mens østrigeren alene taler alpelandets tyske.

Hold en lang tale, formand
Den slags stiller særlige krav til et dansk formands-sekretariat, der får ekstra opgaver med at bistå den europæiske organisations ledelse. Det giver samtidig mulighed for at flytte de stive samarbejdsformer i en mere nutidig retning – med større eller mindre held.

Merrild er allerede blevet sat venskabeligt på plads af sine europæiske kolleger i sine bestræbelser på at effektivisere: Tal længere, lyder rådet, når Struer-landmanden bestiger talerstolen i COPA-forsamlingen. De første minutter hører kun tolkene efter, tilsiger erfaringen; de europæiske bønder forventer og foretrækker en række indledende høflighedsfraser, inden talen – oplæst fra manuskript – går rigtigt i gang. Man har alligevel afsat hele dagen.

Forsikringsfolk til Bruxelles
Ud over fødevareerhvervet og rederne har omkring 30 andre danske lobby-organisationer kontor i Bruxelles. Blandt de største er Dansk Industri, mens andre har en enkelt medarbejder siddende. Nu forsøger endnu en dansk erhvervsorganisation sig med en EU-lobbyist.

Forsikring & Pensions nyudnævnte senior public affairs advisor har netop fået færdigtrykt sit visitkort, der fremover skal deles ud i EU fra tirsdag til torsdag, mens mandag og fredag skal tilbringes hjemme i Danmark. Samtidig nøjes de danske forsikrings- og pensionsselskaber foreløbig med at leje sig ind hos lobbykollegerne i Insurance Europe.

Alt i alt en forsigtig entre i EU-hovedstaden: Det varer nok et stykke tid, før F & P får samme europæiske styrke som rederne og landmændene, der fra egne Bruxelles-adresser p.t. kan skilte med to lobby-topposter.

 

Rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00