Debat

HK & Akademikerne: En halv arbejdsmiljø-milliard samler støv

DEBAT: Knapt 500 millioner er sat af til at forbedre arbejdsmiljøet. Men de ligger og venter i en nedlagt fond, og det er en skam, skriver Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, og HK-næstformand Mette Kindberg.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, og HK’s næstformand, Mette Kindberg, vil give en halv milliard glemte kroner til bedre arbejdsmiljø ben at gå på. 
Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, og HK’s næstformand, Mette Kindberg, vil give en halv milliard glemte kroner til bedre arbejdsmiljø ben at gå på. 
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Qvistgaard og Mette Kindberg
Henholdsvis formand for Akademikerne og næstformand i HK

Tankemylder i hjernen og hurtige hjerteslag. Nu gik den ikke længere. Pludselig følte han sig svimmel og hans krop begyndte at ryste. Kort efter blev han nødt til at sygemelde sig med stress.

Denne situation forekommer desværre alt for tit på arbejdspladserne i dag. For mange medarbejdere rammes af stress, bliver langtidssygemeldte eller nedslides før tid på grund af problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Det skal der gøres noget ved.  

Vi ved, at der står 417 millioner kroner øremærket til bedre arbejdsmiljø i en nu nedlagt fond i Beskæftigelsesministeriet og samler støv. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Pengene skal ud til dem, som har brug for dem. De skal ikke stå fastfrosset på en konto. 

Et problem for alle parter
Cirka 15 procent af de danske lønmodtagere er i dag overbelastede som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det svarer til cirka 300.000 personer. 

Virksomhederne har brug for hjælp, og her kan de 417 millioner kroner gøre en stor forskel.

Af Lars Qvistgaard og Mette Kindberg
Henholdsvis formand for Akademikerne og næstformand i HK

Samtidig ved vi, at risikoen for at komme på sygedagpenge vokser med 30 procent for personer med et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Faktisk skønner LO og FTF på baggrund af EU-rapporter, at et dårligt arbejdsmiljø koster samfundet 60-80 milliarder kroner årligt i tabt arbejdsfortjeneste.

Et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et stort problem for virksomhederne. Det koster på bundlinjen, når trivslen på arbejdspladsen halter. Vi ved fra undersøgelser, at der er en direkte sammenhæng mellem det psykiske arbejdsmiljø, og hvor produktive medarbejderne er. 

Men mange virksomheder i det private og det offentlige gør for lidt. Det nytter ikke, at medarbejderne oplever, at der ikke er fokus på deres psykiske arbejdsmiljø på deres arbejdsplads. At medarbejderne sidder alene med problemerne og for at handle bliver nødt til at sygemelde sig. 

Virksomhederne har brug for hjælp, og her kan de 417 millioner kroner gøre en stor forskel. 

Lederne skal klædes bedre på
HK og Akademikerne foreslår to initiativer, der bør iværksættes straks. 

Politikerne skal afsætte midler til, at virksomhederne kan få støtte til at blive langt bedre til stressforebyggelse end i dag. Samtidig skal vi sikre, at lederne bliver bedre til at fremme et godt psykisk arbejdsmiljø. 

Akademikernes arbejdsmiljøundersøgelse viser, at 58 procent af lederne kun i begrænset omfang mener, at de er fagligt godt klædt på til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø. Og helt det samme viser sig i HK-undersøgelser på det offentlige område. 

Politikerne skal derfor investere midler i, at de ledere, der er for ringe klædt på til at håndtere problemer med psykisk arbejdsmiljø, kan få en lederuddannelse på området. 

Pengene er der. Det er nu, vi skal handle, ellers vokser problemerne sig kun større. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

Mette Kindberg

Landsformand, Faglige Seniorer (2022-)
Laborant (Frederikshavn 1975), merkonom (Aalborg Handelsskole 1986)

0:000:00