Debat

HK: Danskerne har brug for platforms-flexicurity

REPLIK: Der er behov for digitale platforme, der er villige til at sikre ordentlige vilkår for freelancerne, skriver konsulent på freelanceområdet i HK Privat, Kirstine Baloti. 

Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirstine Baloti
Konsulent på freelanceområdet i HK/Privat

”Freelancebølgen er på Uber-kurs,” lød det tidligere denne uge i et indlæg fra direktør Morten T. Højberg. Og han har ret i, at der skyder stadig flere platforme op, der tjener penge på at matche kunder og freelancere uden at have styr på juraen i projektet. 

Endnu er danskerne dog ikke væltet ud i freelancelivet. De seneste tal fra en stor undersøgelse dækker perioden 2010-2015 og viser, at Danmark noget overraskende slet ikke oplever den freelanceeksplosion, som vi ser andre steder i verden. En rundspørge offentliggjort i A4 sidste uge giver måske et fingerpeg om hvorfor. 58 % af danskerne frygter, deleøkonomiske platforme vil føre til dårligere arbejdsvilkår. Foreløbig med god grund.

Hvis danskerne for alvor skal tage platformsarbejde til sig, skal tjenesterne vise, at de nye digitale muligheder handler om andet og mere end billig arbejdskraft og skatteunddragelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I HK er vi i dialog med platforme, med arbejdsgivere og med politikere for at tænke løsninger. Vi vil gerne være med til at pege på, hvad der skal til, for at digitale freelanceplatforme kan operere i en dansk kontekst.

Nej tak til uberficering
Det betyder ikke, at vi skal smide vores regulering og vores aftalemodeller ud med badevandet. Det betyder, at vi skal gøre det let at være lovlig.

Hvis danskerne for alvor skal tage platformsarbejde til sig, skal tjenesterne vise, at de nye digitale muligheder handler om andet og mere end billig arbejdskraft og skatteunddragelse.

Kirstine Baloti
Konsulent på freelanceområdet i HK/Privat

I øjeblikket mødes en freelancer på stort set samtlige platforme med en alenlang ansvarsfraskrivelse, der bl.a. ”slår fast”, at freelanceren er selvstændig og på ingen måde kan anses for ansat. Og ser man på lønningerne, så ligger de fleste platforme under det, en overenskomstansat koster en arbejdsgiver, der spiller efter reglerne. 

Der er brug for platforme, der er villige til at påtage sig et ansvar for freelancerne. Der er brug for krav om skatteindberetning. Der er brug for smarte løsninger, der gør det let at indbetale til forsikring, pension og ferie og dækning i vores sociale sikkerhedsnet. Det er ikke enkelt, men HK mener, det er muligt.

Vi siger nej tak til Uber-innovation, der snylter på velfærdssamfundet og kun hænger sammen, hvis man snyder i skat og ikke bliver syg. Og ja tak til en dansk platformsflexicurity, der udnytter de digitale muligheder uden at undergrave den danske model.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00