HK til borgmester: Virksomhedspraktik skubber ledige væk fra ordinært arbejde

REPLIK: Kommuner skubber ikke-jobparate ledige ind i det evigt roterende hamsterhjul af trøstesløs virksomhedspraktik. Det er et skub væk fra ordinært arbejde, skriver HK Handels formand.

Af Per Tønnesen
Formand, HK Handel

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), skriver i Altinget den 19. maj, at virksomhedspraktik af flere forskellige årsager ikke erstatter ordinær arbejdskraft.

Det synspunkt er ikke korrekt. Virksomhedspraktik på HK Handels område fortrænger ordinær beskæftigelse og mulighed for mere ordinær beskæftigelse. Det er vores faktuelle virkelighed.

Hvis det nu var sådan, at de virksomheder, der i meget udbredt grad anvender virksomhedspraktikanter, alene var et udtryk for virksomhedernes sociale ansvar, ville virksomhedspraktikken på HK Handels område slet ikke have det omfang, som de har i dag, og ordinært ansatte medarbejdere ville udføre de opgaver, som virksomhedspraktikken i dag yder gratis arbejdskraft til.

Virksomhedspraktik er et hamsterhjul
Cecilia Lonning-Skovgaard gør endvidere opmærksom på, at virksomhedspraktikken blandt andet skal bane vej for afklaring for ikke-jobparate ledige. Mon ikke der er andre og bedre værktøjer i den kommunale værktøjskasse for de udfordringer, som disse ledige står med.

Måske det er på tide, at kommunerne viser rummelighed – og tilbyder en mere nuanceret bistand og hjælp til netop denne gruppe af udsatte ledige. For fortsætter man blot med at skubbe ikke-jobparate ledige ind i det evigt roterende hamsterhjul af trøstesløs virksomhedspraktik, så er det ikke et skub mod ordinært arbejde – men et skub væk fra ordinært arbejde.

Og netop nu, hvor vi beklageligvis har et meget stort antal jobparate ledige, burde virksomhedsordningen efter min opfattelse være suspenderet, så alle gode kræfter kan anvendes til at skaffe de nye, jobparate ledige ordinær beskæftigelse.

Forrige artikel IDA: Videnssamfundet har ikke råd til flere arbejdsløse akademikere IDA: Videnssamfundet har ikke råd til flere arbejdsløse akademikere Næste artikel SMVdanmark: Åbn grænserne til nabolandene SMVdanmark: Åbn grænserne til nabolandene
Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

Regeringens første år: Corona kickstartede slumrende trepartssamarbejde

FØDSELSDAGSANALYSER: Hvad har det betydet for eksempelvis de ældre, kulturen og boligpolitikken, at vi nu har en socialdemokratisk regering? Og hvordan går det med at stække Finansministeriets magt og gøre Danmark til det bedste land at være barn i? Altingets fagredaktører gør status på regeringens ét års fødselsdag med hver deres ultrakorte analyser.