Borgmester: HK måler kvaliteten af virksomhedspraktik for snævert

REPLIK: De fleste i virksomhedspraktik er udsatte borgere, som får et skub til at komme i arbejde. Det bidrager til et rummeligt arbejdsmarked, skriver borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Formanden for HK Handel, Per Tønnesen, skriver i en replik til undertegnede i Altinget, at virksomhedspraktik sjældent fører til job.

Jeg mener, at Per Tønnesen misser en række vigtige pointer og nuancer i sin kritik. For virksomhedspraktiks kvalitet kan ikke kun måles på, hvor mange procent der kommer direkte i ordinært job bagefter.

Godt og vel to tredjedele af de ledige, som er i virksomhedspraktik i detailhandlen, er ikke jobparate. Det er altså overvejende mennesker, der er meget langt væk fra arbejdsmarkedet, og mange af dem har været ledige i årevis og ofte slås de med andre problemer end kun ledighed.

Det er med til at forklare, hvorfor tallet for, hvor mange der kommer i job umiddelbart efter deres virksomhedspraktik, ikke er skyhøjt. Men virksomhedspraktik er derimod for mange et vigtigt skidt på vejen mod et nyt job.

Se virksomhedspraktik som en trædesten
Det giver nogle sociale færdigheder, man bliver en del af et arbejdende fællesskab, der er forpligtelser og faste mødetider, og man kan få udbygget sit CV og sit netværk. 

Alt sammen noget, der ruster én til at komme i job. Men vejen til et fast job kan være lang for især udsatte borgere, og derfor skal virksomhedspraktikken også ses som en trædesten på den vej. 

Derudover bruges virksomhedspraktik også til at afklare, om en person er berettiget til for eksempel et fleksjob eller førtidspension. Begge dele er i øvrigt en understregning af, at virksomhedspraktik ikke erstatter almindelige arbejdskraft, som er HK's evige kritikpunkt.

Udsatte har brug for et skub
Så Per Tønnesen skal huske, at gruppen af ledige tæller andre end kun HK's medlemmer. En stor del er også udsatte borgere og kontanthjælpsmodtagere i almindelighed. 

I bund og grund handler det om, at vi skal have et rummeligt arbejdsmarked, hvor der er plads til, at alle, der kan, skal have et arbejde.

De skal bare have et skub. Eksempelvis en virksomhedspraktik.

Forrige artikel Dansk Erhverv: Hummelgaard sender uheldigt signal til ældre i arbejde Dansk Erhverv: Hummelgaard sender uheldigt signal til ældre i arbejde Næste artikel R: Gør efteruddannelse til en naturlig del af arbejdslivet R: Gør efteruddannelse til en naturlig del af arbejdslivet