Debat

Borgmester: HK måler kvaliteten af virksomhedspraktik for snævert

REPLIK: De fleste i virksomhedspraktik er udsatte borgere, som får et skub til at komme i arbejde. Det bidrager til et rummeligt arbejdsmarked, skriver borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Virksomhedspraktik er afgørende for at få udsatte borgere i job, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). 
Virksomhedspraktik er afgørende for at få udsatte borgere i job, skriver Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Formanden for HK Handel, Per Tønnesen, skriver i en replik til undertegnede i Altinget, at virksomhedspraktik sjældent fører til job.

Jeg mener, at Per Tønnesen misser en række vigtige pointer og nuancer i sin kritik. For virksomhedspraktiks kvalitet kan ikke kun måles på, hvor mange procent der kommer direkte i ordinært job bagefter.

Godt og vel to tredjedele af de ledige, som er i virksomhedspraktik i detailhandlen, er ikke jobparate. Det er altså overvejende mennesker, der er meget langt væk fra arbejdsmarkedet, og mange af dem har været ledige i årevis og ofte slås de med andre problemer end kun ledighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er med til at forklare, hvorfor tallet for, hvor mange der kommer i job umiddelbart efter deres virksomhedspraktik, ikke er skyhøjt. Men virksomhedspraktik er derimod for mange et vigtigt skidt på vejen mod et nyt job.

Se virksomhedspraktik som en trædesten
Det giver nogle sociale færdigheder, man bliver en del af et arbejdende fællesskab, der er forpligtelser og faste mødetider, og man kan få udbygget sit CV og sit netværk. 

Så Per Tønnesen skal huske, at gruppen af ledige tæller andre end kun HK's medlemmer.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Alt sammen noget, der ruster én til at komme i job. Men vejen til et fast job kan være lang for især udsatte borgere, og derfor skal virksomhedspraktikken også ses som en trædesten på den vej. 

Derudover bruges virksomhedspraktik også til at afklare, om en person er berettiget til for eksempel et fleksjob eller førtidspension. Begge dele er i øvrigt en understregning af, at virksomhedspraktik ikke erstatter almindelige arbejdskraft, som er HK's evige kritikpunkt.

Udsatte har brug for et skub
Så Per Tønnesen skal huske, at gruppen af ledige tæller andre end kun HK's medlemmer. En stor del er også udsatte borgere og kontanthjælpsmodtagere i almindelighed. 

I bund og grund handler det om, at vi skal have et rummeligt arbejdsmarked, hvor der er plads til, at alle, der kan, skal have et arbejde.

De skal bare have et skub. Eksempelvis en virksomhedspraktik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Per Tønnesen

Formand, HK Handel
Speditør (1982)

0:000:00