Hvad prægede arbejdsmarkedsdebatten 08/09?

TILBAGEBLIK: Den værste økonomiske krise siden 1930'erne huserede i det danske arbejdsmarked. Men hvilke emner prægede, ifølge aktørerne, ellers dansk arbejdsmarkedspolitik i folketingsåret 2008/09?
Mange virksomheder fik sikkerhedshjelme i overskud, da den økonomiske krise tvang mange virksomheder til massefyringer.
Mange virksomheder fik sikkerhedshjelme i overskud, da den økonomiske krise tvang mange virksomheder til massefyringer.Foto: colourbox.com
Torbjørn Næs Bertelsen

Regering har haft utroligt svært ved at fatte, at vi er gået fra en situation med mangel på arbejdskraft til en situation med mangel på arbejde.

Lars Andersen
Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Henrik Bach Mortensen, direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

"Bare i løbet af det korte folketingsår fra oktober til juni er den politiske scene fuldstændigt skiftet fra at handle om mangel på arbejdskraft til en kortsigtet krisedagsorden. Det er glædeligt, at Folketinget har undladt indgreb, der ødelægger grundlaget for en positiv udvikling for dansk økonomi på længere sigt, da udfordringen med mangel på arbejdskraft venter lige om hjørnet."

"Det er glædeligt, at der ikke er gennemført usunde initiativer for kunstigt at skabe job i den offentlige sektor eller trække arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet."

"Politikerne traf midt under omslaget til krise en uklog beslutning om at lægge beskæftigelsesindsatsen i kommunerne. Det har skabt et forstærket behov for, at alle parter bidrager til at overveje udviklingen i jobcentrene. Men året har også vist, at arbejdsmarkedets parter i fællesskab med regeringen har skabt resultater, f.eks. gennem indsatsen for at nedbringe sygefraværet."

Mette Rose Skaksen, arbejdsmarkedspolitisk chef, Dansk Industri

"Virksomhedernes hverdag har været i voldsom forandring i det seneste års tid, og det har også sat sit præg på beskæftigelsesområdet. Regeringen fortjener ros for, at den ikke har søgt at løse problemerne med stigende ledighed med kortsigtede initiativer, der begrænser det effektive arbejdsudbud eller skaber kunstig efterspørgsel efter arbejdskraft. Sådanne initiativer fører nemlig til, at vækstpotentialet begrænses på sigt."

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00