Debat

IDA: Dagpengesatsen til højtlønnede bør øges

Det er vigtigt, at dagpengesystemet også tilbyder en reel økonomisk sikring til højtlønnede med få og korte ledighedsforløb. Ellers kan disse "kernetropper" finde meget bedre sikringsordninger hos private udbydere, skriver Thomas Damkjær Petersen. 

Efterspillet for aftalen ”Danmark kan mere 1” om dagpenge og arbejdskraft er blevet til en politisk fløjkamp frem for en gunstig mulighed for løsninger, mener Thomas Damkjær Petersen.
Efterspillet for aftalen ”Danmark kan mere 1” om dagpenge og arbejdskraft er blevet til en politisk fløjkamp frem for en gunstig mulighed for løsninger, mener Thomas Damkjær Petersen.Foto: IDA
Thomas Damkjær Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aftalen om "Danmark kan mere 1" skulle både sikre et øget udbud af arbejdskraft og rette op på mange års politisk vanrøgt af dagpengesystemet.

Men efterspillet med politiske drillerier mellem de politiske fløje, som vi er vidne til nu, kan føre til, at ingen af målsætningerne kommer i hus foreløbig.

I aftalen indgår, at dagpengesatsen for nyuddannede sættes ned, fordi man forestiller sig, at det kan øge udbuddet af arbejdskraft. Den del af aftalen er IDA modstander af. Vi så helst, at dimittendernes vilkår ikke blev forringet.

For at afbøde de værste konsekvenser af regeringens oprindelige forslag om en dagpengesats for nyuddannede på 9.514 kroner fra dag ét, har vi foreslået en trappemodel, der sikrer de nyuddannede den nuværende sats i de første tre måneders som ledige. Et forslag, der heldigvis har vundet gehør i aftalen.

Dagpengesatsen til "kernetropper" bør øges

Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er ikke med i aftalen om "Danmark kan mere 1". Sikkert fordi Venstre allerede i august 2021 lancerede et forslag om at forringe dimittendernes dagpenge, forventede regeringen, at der ville være opbakning til det forslag.

Alene mobiliteten på det danske arbejdsmarked er en væsentlig kilde til at udvikle den samlede arbejdsstyrkes kompetencer. 

Thomas Damkjær Petersen
Formand, IDA

Men nu modsætter de fire borgerlige partier sig forslaget og den samlede aftale blandt andet med henvisning til, at de ikke kan støtte et af aftalens øvrige elementer.

Det går ud på at øge dagpengesatsen til ledige, som har været medlemmer af A-kassen i en årrække, og som ikke eller kun i meget begrænset omfang har modtaget dagpenge i perioden. Man kan kalde dem dagpengesystemets "kernetropper".

Netop det forslag har vi i mange år argumenteret for fra IDA’s side.

Gennem tiden er dagpengene blevet væsentligt forringet, fordi satserne ikke har fulgt med lønudviklingen. I dag vil en "gennemsnitlig" civilingeniør med 10 års erhvervserfaring i den private sektor maksimalt kunne modtage omkring 30 procent af sin nuværende løn i tilfælde af ledighed.

Samtidig var ledigheden for dagpengeberettigede ingeniører med 10 års erhvervserfaring 0,8 procent i december 2021. En så lav ledighed er næsten naturstridig og hovedsageligt et udtryk for meget korte ledighedsforløb mellem jobs.

Sammenholdt med, at vi uddanner for få ingeniører og andre med STEM-kompetencer, er der heller ikke udsigt til, at ledigheden blandt IDA’s medlemmer vil stige i mange år fremover.

Forslaget om midlertidigt forhøjede dagpenge til ”kernetropperne” er faktisk medvirkende til at sikre et øget og mere alsidigt udbud af kompetencer.

Thomas Damkjær Petersen
Formand, IDA

Derfor er det vigtigt, at dagpengesystemet også tilbyder en reel økonomisk sikring til højtlønnede med få og korte ledighedsforløb. Ellers kan disse "kernetropper" finde meget bedre sikringsordninger hos private udbydere. Det kan blive dødsstødet til det fælles og solidariske dagpengesystem, som vi kender det i dag.

Værn om sikkerhedsnettet

Dagpengesystemets økonomiske sikkerhedsnet er en forudsætning for det fleksible og omstillingsparate danske arbejdsmarked. Det betyder, at danske arbejdstagere er mere risikovillige end arbejdstagere på de fleste andre arbejdsmarkeder i landene omkring os.

Dermed bidrager det også til at tilpasse udbuddet af kompetencer til efterspørgslen. Alene mobiliteten på det danske arbejdsmarked er en væsentlig kilde til at udvikle den samlede arbejdsstyrkes kompetencer. 

Forslaget om midlertidigt forhøjede dagpenge til "kernetropperne" er faktisk medvirkende til at sikre et øget og mere alsidigt udbud af kompetencer, selvom nogle politikere kun kan forestille sig, at udbuddet kan øges gennem yderligere forringelser af dagpengene.

Både af hensyn til erhvervslivets aktuelle mangel på arbejdskraft og af hensyn til at sikre et fremtidigt dynamisk dansk arbejdsmarked, der kan tilpasse sig den grønne omstilling og virksomhedernes behov, er det vores håb, at politikerne på begge sider af de politiske fløje snart vil lægge deres barnagtige politiske drillerier på hylden og tage udfordringerne alvorligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00