Debat

Ingen hjælp til syge uden indtægt

DEBAT: Regeringen svigter den mest udsatte gruppe syge, der rammes af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge, mener direktør i Gigtforeningen, Lene Witte.
Foto: gigtforeningen.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Witte,
direktør i Gigtforeningen.

Det blev lovet mange gange før valget, det stod i regeringsgrundlaget, og vi havde derfor en begrundet forventning om, at en S-ledet regering snarest ville fjerne varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Sådan gik det ikke. I stedet har man bebudet en reform af hele sygedagpengesystemet, herunder ændringer af varighedsbegrænsningen. I bedste fald er reformen på plads næste år.

Der er ganske vist sat 50 mio. kroner af til en målrettet aktiveringsindsats, indtil reformen er på plads. Men det vil ikke gøre nogen forskel af betydning for de 1000 syge mennesker, der hvert år mister enhver form for indtægt som følge af de nuværende regler. For denne særligt udsatte gruppe er løsningen nemlig ikke aktivering. Løsningen er først og fremmest at få en diagnose og en afklaring.  

De 1000 mennesker har det tilfælles, at de lider af en sygdom, der er umulig at diagnosticere eller behandle medicinsk inden for sygedagpengelovens frister, så det videre forløb på arbejdsmarkedet er uafklaret. Fordi de er gift eller har ejerbolig falder de uden for systemets kasser og mister enhver indtægt.

Det er helt uforståeligt, at man ikke laver en midlertidig ordning for de mennesker, der mister enhver indkomst på grund af uværdige regler. Og det bliver dobbelt uforståeligt, fordi regeringspartierne før valget havde stor forståelse for netop denne udsatte gruppe.

Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

Ingen hjælp her og nu 
Vi respekterer naturligvis, at regeringen lægger op til en reform på hele området, og at reformer tager den tid, reformer tager. Men det er helt uforståeligt, at man ikke laver en midlertidig ordning for de mennesker, der mister enhver indkomst på grund af uværdige regler. Og det bliver dobbelt uforståeligt, fordi regeringspartierne før valget havde stor forståelse for netop denne udsatte gruppe.

Før valget lød det sådan her fra Socialdemokraterne: 

"Der er ikke nogen forblommede ord eller smarte vendinger, der kan bortforklare, at det er ødelæggende for et menneske at blive frataget sin forsørgelse, samtidig med at man i øvrigt er syg."  

Efter valget må man konstatere, at verden er en anden for Socialdemokraterne. Men i min verden, er der fortsat tale om et stort og uanstændigt svigt. Og her gælder det fortsat, at ingen forblommede ord eller smarte vendinger kan bortforklare, at det er ødelæggende for et menneske at blive frataget forsørgelsen samtidig med, at man i øvrigt er syg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Witte

Fhv. direktør, Gigtforeningen, fhv. afdelingschef, Kulturministeriet, fhv. generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden
cand.jur. (Københavns Uni. 1974)

0:000:00