Konflikt kan være på vej: Sygeplejerskerne varsler strejke

Sygeplejerskerne stiller krav til arbejdsgiverne om højere løn. Nu gør de brug af et konfliktvarsel for at lægge pres i forhandlingerne om en ny overenskomstaftale.

Under overenskomstforhandlingerne i 2018 truede storkonflikten, fordi forhandlingerne endte i forligsinstitutionen. Denne gang har de fleste fagforbund stemt ja til overenskomsten.
Under overenskomstforhandlingerne i 2018 truede storkonflikten, fordi forhandlingerne endte i forligsinstitutionen. Denne gang har de fleste fagforbund stemt ja til overenskomsten.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Sygeplejerskernes nej til den nye overenskomst er nu et skridt tættere på at udvikle sig til en konflikt.

Dansk Sygeplejeråd har torsdag sendt et konfliktvarsel til Danske Regioner og KL, hvor der er varslet strejke blandt ti procent af sygeplejerskerne i regionerne og kommunerne.

Hvis de to parter ikke kan blive enige om en ny overenskomstaftale inden 20. maj, vil sygeplejerskerne påbegynde strejken ved midnat 21. maj.

Sygeplejerskerne griber til konfliktværktøjet, fordi de er utilfredse med deres lønniveau. Ifølge dem er der et historisk lønefterslæb, som skal indhentes.

”Sygeplejerskerne oplever ikke – og har ikke gjort det i årtier - at få den nødvendige, lønmæssige anerkendelse for deres kompetencer og det ansvar, de løfter hver dag,” udtaler Grete Christensen, som er formand for Dansk Sygeplejeråd, i en pressemeddelelse.

Forligsmand kan udskyde strejken
Dansk Sygeplejeråd lægger i deres krav op til, at arbejdsgiverne er med i en fælles opfordring til regeringen om at lave trepartsforhandlinger om sygeplejerskernes løn.

”Vores krav til arbejdsgiverne er en større lønmæssig anerkendelse til sygeplejerskerne, og at vi sender en fælles appel fra overenskomstparterne til Christiansborg om trepartsforhandlinger, hvor parterne i fællesskab forpligter sig til at arbejde for at indhente sygeplejerskernes historiske lønefterslæb,” udtaler Grete Christensen.

Et flertal af medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd stemte i slutningen af marts nej til den overenskomst, som var blevet forhandlet på plads på i de offentlige overenskomstforhandlinger. Derfor skal der nu på ny forhandles mellem sygeplejerskerne og de offentlige arbejdsgivere. Forhandlingerne foregå i regi af Forligsinstitutionen, hvor de ledes af forligsmanden.

Forligsmanden kan udskyde den varslede konflikt med 14 dage af to omgange i forsøget på at få de to parter til at blive enige, inden strejken træder i kraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00