Debat

Konservative: Nej tak til 3F-monopol på transportområdet

DEBAT: I et nyt lovforslag vil Peter Hummelgaard (S) give 3F enevælde på transportområdet. Det er, hvad man kan forvente af en socialdemokratisk regering, men det kan undre, at Venstre også tillader monopolstatus, skriver Niels Flemming Hansen (K).

Folketinget har netop afvist et ændringsforslag til en ny lov, der vil give 3F monopolstatus på transportområdet, fortæller Niels Flemming Hansen (K).
Folketinget har netop afvist et ændringsforslag til en ny lov, der vil give 3F monopolstatus på transportområdet, fortæller Niels Flemming Hansen (K).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Flemming Hansen (K)
Transportordfører

Bedre landevejstransport og bedre løn og arbejdsvilkår i transportbranchen.

Det er der næppe nogen, der vil gøre sig indsigelser imod. Det er vigtigt, at der er lige lønninger til både danske og udenlandske chauffører, så vi sikrer en lige og fair konkurrence.

Men at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) giver 3F enevælde, når det kommer til transportbranchen, forstår jeg ganske enkelt ikke. Det er et magtmonopol til 3F, som Det Konservative Folkeparti ikke kan støtte op om. Monopoler hører fortiden til.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Venstre tillader monopolstatus
Men det er jo, hvad man kan forvente af en socialdemokratisk regering.  

Men jeg må indrømme, at jeg stiller mig meget uforstående overfor, at også Venstre tillader 3F at få de facto monopol i transportbranchen.

Nu har vi så fremsat ændringsforslag som et sidste håb for, at regeringen vil lytte til os. Et ændringsforslag, der skal sikre reel konkurrence. Der er netop blevet afvist i salen.

Niels Flemming Hansen (K)
Transportordfører

I januar indgik vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier en aftale om at sikre social dumping på godstransportområdet. En aftale, som vi indgik i, fordi vi fik med i aftaleteksten, at der ikke skulle være monopol til en bestemt fagforening, og at modellen skulle være dynamisk, så de mest repræsentative overenskomster kan ændres over tid.

Desværre har regeringen fremlagt et lovforslag, som slet ikke lever op til dette, og som giver 3F monopol på markedet. Vi har kontaktet ministeren, stillet spørgsmål og strukket os rigtig langt i forhandlingerne, men regeringen vil ikke imødekomme os. Og derfor kan vi ikke længere se os selv i det forslag, som regeringen er kommet med.

Tre grunde til Konservatives nej
Der er konkret tre årsager til, at vi ikke vil være med:

For det første: I det overenskomstnævn, som skal godkende hvorvidt en overenskomst på området er gyldig, er der en overrepræsentation af 3F.

For det andet kan alternative overenskomster ikke blive forhåndsgodkendt. Det vil sige, at når loven træder i kraft, så vil 3F være den eneste gyldige overenskomst – altså de har monopol.

For det tredje kan 3F i dag via lokalaftaler udbyde deres overenskomst billigere. Men når andre overenskomster skal godkendes, skal de måles op mod 3F's dyrere nationale overenskomst. Med andre ord skaber det konkurrenceforvridning og øger 3F's monopolstatus.  

Læs også

Fagforeninger, der benytter ufine metoder
Nu har vi så fremsat ændringsforslag som et sidste håb for, at regeringen vil lytte til os. Et ændringsforslag, der skal sikre reel konkurrence. Der er netop blevet afvist i salen.

Jeg havde inderligt håbet, at regeringen, Venstre og de øvrige partier ville lytte til os. For vi vil gerne være med til at bekæmpe social dumping. Men vi vil ikke være med til at give monopol til 3F.

Som konservativ er jeg stor tilhænger af frihed under ansvar. Til gengæld er jeg modstander af monopoler, tvang og fagforeninger, der benytter ufine metoder. Det skal vi gøre op med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Flemming Hansen

MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

0:000:00