Kontroversielt krav om medlemsgoder samler opbakning i fagbevægelsen

En række afdelingsformænd i 3F, HK/Privat og Malerforbundet vil skærpe kampen mod gule fagforeninger - og forsøger med fornyet styrke at få krav om særlige medlemsgoder med i næste års overenskomstforhandlinger. De møder dog modstand hos deres formænd på hovedkontorerne.

Kun medlemmer af de overenskomstbærende fagforeninger bør nyde godt af dens fordele, mener flere lokale formænd på industriens område. Toppen af fagbevægelsen afviser dog det ønske. 
Kun medlemmer af de overenskomstbærende fagforeninger bør nyde godt af dens fordele, mener flere lokale formænd på industriens område. Toppen af fagbevægelsen afviser dog det ønske. Foto: Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det skal kunne mærkes på pengepungen, om man er medlem af en rød eller gul fagforening. Derfor skal overenskomsternes fordele som for eksempel særlige feriedage fremover kun gælde for de medlemmer, der er med til at forhandle den.

Det mener en række lokale fagbosser fra klassiske "røde" fagforbund, som nu lægger hårdt pres på deres hovedforbund for at tage kravet med til næste års private overenskomstforhandlinger (OK25).

"Vi ser det som et redskab, der skal supplere de andre ting, vi gør for at få og fastholde medlemmerne. Man skal ikke længere kunne melde sig ud af fagforeningen og stadig nyde godt af overenskomsten, som man kan i dag," siger Dan Kirkel, der er formand for HK/Privat Sydjylland.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00