Debat

Krifa: Danske lønmodtagere har brug for ministerens hjælp til at stoppe fagforeningsmobning

DEBAT: Flere politikere vil hverken acceptere udenomssnak eller forsøg på at tie systematiske lovbrud med fagforeningsskift ihjel. Nu må ministeren opdage problemet, skriver Krifas formand.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er nødt til at få øjnene op for, at lønmodtagere, der oplever fagforeningspres, har brug for politisk indblanding, skriver Krifas formand.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er nødt til at få øjnene op for, at lønmodtagere, der oplever fagforeningspres, har brug for politisk indblanding, skriver Krifas formand.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand, Krifa

I sidste uge kom det frem, at et flertal uden om regeringen vil have 3F og andre fagforeningers metoder grundigt undersøgt.

For hvor udbredt er mobning, chikane og trusler mod dem, som i deres gode ret selv vælger, hvilken fagforening de vil være medlem af? 

Det gør mig så glad, at en række politikere ikke tager sig til takke med udenomssnak og forsøg på at tie systematiske lovbrud ihjel.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men debatten kører i ring – i det ene hjørne står de, der påstår, at det er en enlig svale, og i det andet hjørne står vi, der har beviser på, at omfanget er langt større. 

Stress skyldes pres til fagforeningsskift
Der er ugentligt omkring ti medlemmer, der kontakter os, fordi de på den ene eller anden måder føler sig presset til at skifte fagforening.

Det er helt ubærligt at tænke på, at danske lønmodtagere, der "bare" står ved deres ret til frit at vælge fagforening, bliver mobbet, chikaneret og truet. 

Søren Fibiger Olesen
Formand, Krifa

Men de færreste tør at sige imod eller for den sags skyld stille sig frem offentligt. Og af gode grunde. For det kan have uoverskuelige konsekvenser. 

Vi har set det i Randers, hvor Janni Nielsen blev fyret, fordi hun ikke ville tvinges til at skifte fagforening.

Og vi har set det i Københavns Lufthavn, hvor vikaren, der ikke ville være medlem af 3F, måtte sygemelde sig fra jobbet, fordi presset blev for voldsomt.

Det er helt ubærligt at tænke på, at danske lønmodtagere, der "bare" står ved deres ret til frit at vælge fagforening, bliver mobbet, chikaneret og truet. Men det er netop det, der sker for alt for mange.

Hvordan kan vi som samfund acceptere, at mennesker bliver behandlet på den måde? 

Læs også

Minister er nødt til at få øjnene op
Det er brug for, at problemets omfang kommer for en dag. Så det er et vigtigt og kærkomment initiativ fra Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om at undersøge omfanget af fagforeningspres til bunds.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er nødt til at få øjnene op for, at de danske lønmodtagere, der oplever fagforeningspres, har brug for politisk indblanding.

Ellers vil mobningen, chikanen og truslerne fortsætte ufortrødent til trods for menneskerettighedsdomstolens ord på, at de danske lønmodtagere frit må vælge fagforening.

Sådan som det har gjort i mange år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Søren Fibiger Olesen

fhv. formand, Krifa, fhv. formand, The World Organization of Workers
fotohandler (1980)

0:000:00