Krifa: Den danske model bremser bekæmpelse af social dumping

DEBAT: Den danske model trænger til en opdatering. De faglige organisationer har haft mere end 100 år til at ændre reglerne, og det er endnu ikke sket. EU kan komme Danmark i forkøbet med krav om minimumsløn, skriver formanden for Krifa.

Af Søren Fibiger Olesen
Formand i Krifa

Social dumping er på dagsordenen i denne uge. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er nemlig kaldt i samråd af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

For en ny afhandling fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) viser, at lønnen for østeuropæiske arbejdere i Danmark i gennemsnit er 27 procent lavere end deres danske kollegers.

Social dumping er en særlig udfordring i Danmark, fordi der hverken findes almengyldige overenskomster eller en lov om mindsteløn.

Og udfordringen bliver kun større med stigningen i udenlandsk arbejdskraft, der typisk får en mindre løn end danske lønmodtagere.

Den danske model er ikke tidssvarende
Det er uhyre ærgerligt, at debatten om social dumping bliver simplificeret til at handle om, at den danske model bliver ødelagt, hvis der kommer lovgivningsmæssige initiativer på området.

Det er de danske lønmodtagere, der betaler prisen for, at ingen tør tage en fordomsfri snak om justeringer af den danske model. Den har langt hen ad vejen mange gode elementer – bevares – men på visse områder er den bare ikke tidssvarende.

For eksempel når det kommer til barnets første sygedag, pension og opsigelsesvarsler.

EU vil formentlig kræve mindsteløn
Og skal alle lønmodtagere i Danmark sikres grundlæggende rettigheder, er det simpelthen nødvendigt, at der lovgives på det danske arbejdsmarked.

Med en lovbestemt minimumsløn via en almengørelse af overenskomster kan vi imødegå social dumping.

Det vil sikre de 700.000 danske lønmodtagere på det private arbejdsmarked, der ingen overenskomst har, og det vil sikre, at de østeuropæiske arbejdere ikke presser lønniveauet urimeligt langt ned. Vi kan ikke være andet bekendt. 

Alle pile peger hen imod, at EU inden for en årrække pålægger Danmark at indføre en form for mindsteløn. Lad os være på forkant og tage diskussionen nu i stedet for at vente, til vi bliver tvunget til det.

Forrige artikel Lederne:  Stressforebyggelse skal på skoleskemaet Lederne: Stressforebyggelse skal på skoleskemaet Næste artikel A-kasser: Ase kritiserer på baggrund af falske påstande  A-kasser: Ase kritiserer på baggrund af falske påstande
  • Anmeld

    Martinus Markussen · Modelsnedker, Regions bestyrelses medlem i Krifa Vestjylland

    På høje tid

    Dejligt at Søren fra Krifa tager bladet fra munden. Det er på høje tid at der bliver råbt vagt i gevær, så vi kan fremtids sikre den danske model, frem for at lade den forgå i fortidens storhed. Lad alle, og her mener jeg alle, arbejdsmarkedets parter, samles med det fælles mål at forny/nytænke den danske model, så vi i årtierne der kommer, fortsat med stolthed kan fortælle andre om hvordan vi gør i Danmark. Det er da værd at arbejde på.