Lægeforeningen: Vi er blevet færre til at tage os af patienterne på sygehusene
DEBAT: I løbet af de seneste tre år er der blevet 1.062 færre sygehusansatte, der har med patienterne at gøre i det offentlige danske sundhedsvæsen, skriver Lægeforeningen.
Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen
Mens antallet af folketingsmedlemmer ligger helt fast på 179, er antallet af såkaldt patientrettede ansatte på de offentlige sygehuse en ganske anden sag.
Tal fra Sundhedsdatastyrelsen bekræfter nemlig, hvad mange af os, der arbejder på sygehusene, dagligt mærker på egen krop.
Vi er blevet færre til at tage os af patienterne. Ganske markant endda.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].
I løbet af de seneste tre år er der i alt blevet 1.062 færre sygehusansatte, der har med patienterne at gøre i det offentlige danske sundhedsvæsen.
I gennemsnit svarer det til, at sygehusene har måttet sige farvel til én patientrettet medarbejder hver dag i perioden 2015 til 2018 – undtagen i jule- og påskeferierne.
Vi er blevet færre til at tage os af patienterne. Ganske markant endda.
Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen
Færre ansatte presser hospitaler
I løbet af det seneste års tid er der ellers gjort meget ud af, at der siden 2001 i gennemsnit er ansat én ekstra læge og én ekstra sygeplejerske hver dag – undtagen om søndagen.
Jeg kvitterer naturligvis for, at der er ansat flere læger på de offentlige sygehuse i de seneste tre år.
Men bundlinjen viser, at der i alt er mere end 1.000 færre patientrettede ansatte, som arbejder i klinikkerne.
Færre sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter eksempelvis. For slet ikke at tale om lægesekretærer, som der også er blevet færre af.
Det giver et hårdt pres på hospitalerne.
Tid til at løfte sundhedsvæsenet
Dertil kommer, at antallet af patienter bliver ved med at stige. I 2016 til 2017 steg antallet af patienter med cirka 55.000, og frem til 2025 vokser gruppen af borgere over 75 år med 250.000 mennesker.
Med tanke på, at mange ældre ofte har brug for behandling og pleje, er det ikke svært at se, hvor det bærer hen: mere pres på færre ansatte, der tager sig af patienterne.
Uanset hvordan regeringen kommer til at se ud, er det en bunden opgave at komme med en holdbar løsning på det.
Sundhedsvæsenet er i en negativ spiral af underbemanding, overbelægning og knap et årti med for få ressourcer til at klare opgaverne. Derfor er der behov for at investere i et løft af sundhedsvæsenet.
På baggrund af en analyse fra Vive anbefaler Lægeforeningen at løfte sundhedsvæsenet med to procent ekstra årligt til 2025.
Det skal til, hvis vi fortsat skal kunne behandle alle patienter mindst lige så godt som i dag og samtidig have mulighed for at tage nye behandlinger og teknologi i brug.
Det er på tide at løfte sundhedsvæsenet.