Landets største erhvervslobbyister hemmeligholder, hvor mange penge de hælder i Folketingets partier

DI, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv og Danske Rederier er blandt de organisationer, der har spyttet mest i kassen i mindst fem partier i 2022, men ingen af erhvervsorganisationerne vil oplyse størrelsen på donationerne.

Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv og Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI. Ingen af organisationerne vil oplyse, hvor store beløb de donerer til partier, selvom både Dansk Erhverv og DI er blandt de største bidragsydere i minimum fem partier i 2022. Arkivfoto. 
Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv og Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI. Ingen af organisationerne vil oplyse, hvor store beløb de donerer til partier, selvom både Dansk Erhverv og DI er blandt de største bidragsydere i minimum fem partier i 2022. Arkivfoto. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Fire af de største erhvervsorganisationer er blandt en række partiers største økonomiske i 2022, men ingen af dem vil oplyse, hvor store beløb de har støttet partierne med. 

Der er tale om DI, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv og Danske Rederier, der alle er blandt de største bidragsydere i Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Radikale

Jacob K . Clasen, viceadministrerende direktør i Danske Rederier, oplyser, at organisationen "har tradition for at støtte en række borgerlige partier til folketingsvalg."

"Vi har et godt samarbejde bredt med partierne i Folketinget, og farve eller navn på parti er ikke det afgørende for os," skriver han og tilføjer: 

"Vi oplyser ikke beløbene. Det er helt op til partierne at beslutte deres praksis på dette område."

Læs også

Linjen er identisk i de andre organisationer. 

"Vi udtaler os principielt ikke om vores økonomiske støtte til partier, og det er op til partierne selv, i hvilket omfang de ønsker at oplyse om eventuel støtte fra Dansk Arbejdsgiverforening," skriver Søren Kudahl, pressechef i Dansk Arbejdsgiverforening. 

DI's direktør for public affairs, Morten Høyer, følger trop ved at fastslå, at erhvervsorganisationen i mange år har ydet støtte til initiativer, som " trækker samfundet i en bedre retning, og som flugter med DI's værdisæt."

"Derfor er der intet odiøst i måden, vi fordeler vores støttekroner til såvel partier som andre initiativer på, og der er som bekendt klare regler herfor, som vi naturligvis følger nøje," lyder det fra Morten Høyer, der hverken vil kommentere på enkeltbidrag eller beløbstørrelser.

Heller ikke Dansk Erhverv vil sætte tal på. 

"Det korte svar er, at vi ikke oplyser om partistøtte," meddeler pressechef Lars Ohlsen.  

Læs også

DI stod for over halvdelen af Radikales samlede bidrag

Partierne er forpligtet til at offentliggøre navnene på alle bidragsydere, som har doneret mere end 22.200 kroner.

Men partierne behøver ikke at oplyse beløbets størrelse. 

Radikale har som det eneste af de nævnte partier valgt at offentliggøre de eksakte beløb. 

Her fremgår det, at DI's samlede donationer til partiet løb op i lige under fem millioner kroner, hvilket svarer til over halvdelen af Radikales samlede private bidrag på 8,7 millioner kroner. 

Dansk Arbejdsgiverforening var den næststørste pengedonorer med en samlet donation på 1,6 millioner kroner. 

Danske Rederier har skudt 850.000 kroner i Radikales partikasse, mens Dansk Erhvervs bidrag beløber sig til 300.000 kroner.

Tavshed om Moderaterne

Som Altinget har beskrevet, er Moderaterne det eneste parti i Folketinget, som ikke har valgt at offentliggøre, hvem der støttede partiet i valgåret. 

Det skyldes, at regnskabspligten først gælder året efter folketingsvalget for partier, der stiller op til valget for første gang.

Danmarksdemokraterne har frivilligt valgt at offentliggøre partiets regnskab, hvilket altså efterlader Moderaterne som det eneste parti, der ikke vil sætte navn på de økonomiske støtter.

Hverken DI, Dansk Erhverv, Danske Rederier eller Dansk Arbejdsgiverforening vil svare på, hvorvidt de har ydet økonomiske bidrag til Moderaterne. 

Til gengæld oplyser alle organisationer, at det er muligt for deres medlemmer at fravælge, at deres kontingent går til partistøtte. 

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Høyer

Direktør, public-affairs og kommunikation, Dansk Industri
kandidat i forvaltning (Roskilde Uni. 2005)

Lars Ohlsen

Pressechef, Dansk Erhverv
journalist (DJH 2007)

0:000:00