Debat

Ledere til forskere: Unfair at give ledere skylden for stress på arbejdsmarkedet

REPLIK: Yun Ladegaard og Janne Skakon anklager mellemlederne for at fralægge sig ansvaret for stress på arbejdsmarkedet. Men ansvaret ligger hos både lederen, medarbejderen og organisationen, skriver Signe Tønnesen Bergmann, Lederne.

Set fra Ledernes synspunkt er det ærgerligt, at vi skal diskutere, hvorvidt lederne fralægger sig ansvaret, når lederne i den grad er parate til at gøre en indsats, skriver Signe Tønnesen Bergmann. 
Set fra Ledernes synspunkt er det ærgerligt, at vi skal diskutere, hvorvidt lederne fralægger sig ansvaret, når lederne i den grad er parate til at gøre en indsats, skriver Signe Tønnesen Bergmann. Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Tønnesen Bergmann
Chefkonsulent hos Lederne

Mellemledere fokuserer på stress-syges private problemer, og dermed fralægger de sig ansvaret. Det er hovedbudskabet i et debatindlæg på Altinget.dk fra Yun Ladegaard og Janne Skakon, der forsker i arbejds- og organisationspsykologi ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

Deres forskningsprojekt, som 36 mellemledere og 28 arbejdsmiljørepræsentanter har deltaget i, viser, at mellemledere ofte nævner forhold vedrørende den stresssygemeldtes personlighed og private liv, når de bliver spurgt til årsagerne til stress.

Forskerne tegner et fejlagtigt billede af stress
Hos Lederne er vores oplevelse dog en ganske anden. I en ny og endnu ikke-offentliggjort undersøgelse blandt Ledernes medlemmer er det kun 5 procent, der peger på privatlivet som årsag til stress hos medarbejderne. Størstedelen, 58 procent, peger på en kombination af arbejde og privatliv som hovedårsag til stress. Blandt de ledere, som har vurderet, at der er et højt eller meget højt stressniveau i deres afdeling, er det kun én procent, der giver medarbejdernes privatliv skylden for stress.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi oplever også, at forebyggelse af stress er helt i top på ledernes agenda. I en undersøgelse baseret på svar fra 3.948 ledere vurderer 98 procent, at de i ”nogen” eller ”i høj/meget høj” grad tager ansvar for, at medarbejderne ikke får stress. Men lederne mener også, at der er plads til forbedring, for 62 procent vurderer, at de i høj grad bør tage et endnu større ansvar for at forebygge stress hos deres medarbejdere.

I løbet af 2017 har Lederne besøgt 14 byer i hele landet for at tale om det moderne arbejdslivs store udfordringer – forebyggelse af stress. Og vi mødte i hundredvis af nysgerrige og dedikerede ledere, som gerne ville vide mere om, hvordan de bedst forebygger stress.

Ansvaret for trivsel – og dermed mindskelse af risikoen for helbredsskadende stress – ligger både hos lederen, den individuelle medarbejder, teamet, man tilhører, og ikke mindst organisationen.

Signe Tønnesen Bergmann
Chefkonsulent hos Lederne

Fælles ansvar at forebygge stress
Forebyggelse af stress handler et langt stykke hen ad vejen om helt klassiske ledelsesdiscipliner. Ledere skal bruge deres ledelsesret til at planlægge og tilrettelægge arbejdet, skabe tydelige rammer, hjælpe medarbejdere med at prioritere deres opgaver og støtte dem i opgaveløsningen.  

Men som de to forskere også peger på, kan mellemledere indimellem have et begrænset handlerum. Netop derfor er ledelse kun en del af løsningen på stress. Ansvaret for trivsel – og dermed mindskelse af risikoen for helbredsskadende stress – ligger både hos lederen, den individuelle medarbejder, teamet, man tilhører, og ikke mindst organisationen.

Set med vores øjne er det ærgerligt, at vi skal diskutere, hvorvidt lederne fralægger sig ansvaret, når lederne i den grad er parate til at gøre en indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Tønnesen Bergmann

Arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent, Lederne
cand.tech.soc., arbejdsmiljø (Roskilde Uni. 1999), diplomledelse

0:000:00