Ledige tvinges til at hæve pension før tid

PENSION: Kommuner presser kontanthjælpsmodtagere til at hæve arbejdsmarkedspension før tid. Pensionsbranchen kritiserer regler forud for planlagt reform af pensionssystemet.

Kommunerne er forpligtet til at modregne arbejdsmarkedspension i kontanthjælp, hvis pensionen kan hæves før tid. Det kan omkring halvdelen af&nbsp;arbejdsmarkedspensionerne - mod et gebyr på 60 procent.<br>&nbsp;
Kommunerne er forpligtet til at modregne arbejdsmarkedspension i kontanthjælp, hvis pensionen kan hæves før tid. Det kan omkring halvdelen af arbejdsmarkedspensionerne - mod et gebyr på 60 procent.
 
Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Søren Elkrog Friis

Helt generelt er formålet med arbejdsmarkedspensioner at sikre den højest mulige alderspension, når man bliver gammel. Det er ikke skabt til at finansiere midlertidig ledighed.

Helle Winther
Konsulent, Forsikring & Pension

Det er trist, hvis man skal bruge af sin pension, fordi man forhåbentlig kun i en kortere overgang er på kontanthjælp.

Leif Lahn Jensen
Beskæftigelsesordfører (S)

45 år på de syv verdenshave fik sidste år en brat afslutning for Niels Kristian Klausen. Ærø-rederiet Kromann gik konkurs, og Niels Kristian Klausen stod tilbage som kaptajn på en coaster uden brændstof i Vestindien.

Tilbage som arbejdsløs i dansk farvand fik 62-årige Niels Kristian Klausen bevilliget seks måneders kontanthjælp. Nu er de seks måneder gået, og kommunen forlanger, at han hæver sin arbejdsmarkedspension hos PFA og betaler pengene tilbage.

“Det virker uretfærdigt. Det var jo meningen, at jeg skulle leve af de penge, når jeg bliver gammel. Og ved at hæve dem tre år før tid mister jeg en stor del af opsparingen,” siger han.

Dokumentation

Bekendtgørelse om kapitalpensioner mv

I medfør af § 15 i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, fastsættes:

§ 1. Kommunen ser i en sammenhængende periode på 6 måneder (karensperioden) bort fra formue i form af kapitalpensioner, aldersopsparing, anden opsparing, der er beregnet til fratræden fra arbejdsmarkedet, og livsforsikringer m.v. med tilbagekøbsret. Tidspunktet regnes fra ansøgningen om hjælp efter lovens § 11.

Stk. 2. Karensperioden afbrydes, hvis der i en måned ikke udbetales uddannelseshjælp eller kontanthjælp, og udbetalingen af uddannelseshjælp eller kontanthjælp herefter genoptages som følge af, at der foreligger en ny ændring af ansøgerens forhold. Genoptages uddannelseshjælpen eller kontanthjælpen, uden at der foreligger en ændring af ansøgerens forhold, er den sammenhængende periode ikke afbrudt, men den periode, hvori der ikke er udbetalt uddannelseshjælp eller kontanthjælp, medregnes ikke ved opgørelsen af karensperioden.

§ 2. Kommunen ser efter udløbet af karensperioden bort fra formue i form af kapitalpension m.v., jf. § 1, stk. 1, som ikke overstiger 50.000 kr., for ægtefæller og samlevere 100.000 kr., før afgifter efter pensionsbeskatningsloven samt gebyrer o.l.

Se mere


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00