Min A-kasse: Gule A-kasser glimrer ved deres fravær i ny forsøgsordning

DEBAT: Hverken Krifa eller Det Faglige Hus deltager i et forsøgsarbejde for at forbedre indsatsen for at få ledige på dagpenge i arbejde. Endnu en gang springer de gule A-kasser over, hvor gærdet er lavest, så de kan høste vores resultater bagefter, skriver Kim Serup fra Min A-kasse.

Af Kim Serup
Administrerende direktør i Min A-kasse

I foråret offentliggjorde Beskæftigelsesministeriet navnene på de ni a-kasser, der skal indgå i en kommende fireårig forsøgsordning, hvor a-kasserne får mere frihed og mere ansvar for at få ledige på dagpenge i arbejde.

Forsøget handler om at udvikle bedre metoder til at gøre vejen fra ledighed til job så kort som mulig. Og som i ethvert andet udviklingsforløb, så koster det penge og forgæves arbejde i den forstand, at nogle af de tiltag, vi skaber, måske ikke får den ønskede effekt. Og så må vi starte forfra og forbedre. Det tager vi gerne på os.

Til gengæld skulle vi gerne om fire år stå tilbage med nogle nye metoder og tilgange, som kan bredes ud til gavn for alle a-kassemedlemmer. Det er samlet set godt.

Gule a-kasser tager ikke ansvar
Men da jeg læste navnene på de ni udvalgte, var der en ting, der slog mig.

Ingen – INGEN – af de gule a-kasser er med.

Store ansvarlige a-kasser som 3F, FOA og HK’s a-kasser er med. Mindre og mellemstore a-kasser som Magistrenes A-kasse, Metalarbejdernes A-kasse og Min A-kasse tager også ansvar.

Men Det Faglige Hus, en gul a-kasse, der er næsten lige så stor som Magistrene og Metal tilsammen, er ikke med. Krifa, der også er gul og større end FOA, er heller ikke med. Og når de ikke er med, er det ikke, fordi de er blevet fravalgt. De toneangivende gule a-kasser har, så vidt jeg er orienteret, end ikke søgt om at være med.

Kæmper ikke kampen
Misforstå mig ikke – jeg er glad for, at vi er med i forsøgsordningen, og jeg glæder mig til, at vi skal udvikle og skabe fremtidens beskæftigelsesindsats. Det er godt for os, det er godt for fællesskabet, og det er godt for medlemmerne.

Men det bekræfter billedet af, at de gule forbund og a-kasser høster fordelene på arbejdsmarkedet uden at bidrage til fællesskabet. De tilbyder deres medlemmer de samme fordele, som vi har kæmpet for i årevis – uden at kæmpe kampen sammen med os. De konkurrerer tværtom med os på ryggen af resultater, de ikke selv har været med til at skabe.

Senest har Det Faglige Hus ovenikøbet meddelt, at de melder sig ud af brancheforeningen Danske A-kasser, hvor vi ellers løser fælles opgaver og opnår politisk indflydelse på tværs af traditionelle organisatoriske skel.

Deres fravalg er blot endnu et par perler i den kendte række af områder, hvor de gule glimrer ved deres fravær.

Kald en spade for en spade
Man kan sammenligne det lidt med hospitalsvæsenet, hvor privathospitalerne kan skabe en effektiv samlebåndsforretning på at operere knæ og hofter og så overlade forskningen, de ældre medicinske patienter og de mere komplicerede forløb til det offentlige.

Der er ikke noget galt i at skabe en effektiv forretning – man skal bare kalde en spade for en spade. Og i den faglige verden kaldes det, de gule gør, for at skumme fløden. Lidt ligesom dem, der altid skal på toilettet, når det er deres tur til at give en omgang øl.

Og hvad skal man så gøre ved det? Måske er der ikke så meget, man hverken kan eller skal gøre. Andet end at fortælle om det, så danskerne ved, hvad deres valg af a-kasse dækker over.

For bundlinjen i dag er, at de 1,6 millioner medlemmer af fagligt funderede a-kasser betaler en del af regningen for de 400.000 medlemmer af de gule a-kasser.

Er det fair?

Forrige artikel Lederne: Vi skal have flere bachelorer på arbejdsmarkedet Lederne: Vi skal have flere bachelorer på arbejdsmarkedet Næste artikel Den internationale fagbevægelse: Sådan skaber vi fremtidens arbejdsmarked Den internationale fagbevægelse: Sådan skaber vi fremtidens arbejdsmarked
 • Anmeld

  Bodil otto · Formand HK Kommunal

  Det er ikke fair

  Selvfølgelig er det ikke fair at man altid høster på andres arbejde. Det går heldigvis op for flere og flere danskere, at man skal være medlem af en rigtig fagforening. Vi så det særligt under overenskomstforhandlingerne i 2018, at mange flyttede både fagforening og a-kasse til HK. Måske skulle man gøre alvor af at det ikke er alle steder man kan få fradrag for kontingent og a-kassebidrag.

 • Anmeld

  Leif · Smed

  Pladder

  Mage til religiøs ævl skal men lede længe efter.
  Og det er netop sådan noget der for os til at vælge de gule. Det er ikke fakta men bare indoktrinering af værste skuffe. Hvilket jo er normalt kendt det er den måde fagforeninger arbejder på.
  fx ikke lokke medlemmer til med alt det de er dygtige til, (hvis der er noget) men i stedet true folk til at blive medlem.
  Der er simpelthen så lang vej til at forklare dig hvordan en der ikke er RØD, ser på det i siger og gør. I kunne få SÅ mange medlemmer hvis i blot forstod normale mennesker.