Ngo advarede Lærernes Pension om Qatar-investering. Alligevel tog det 9 måneder og en pressehenvendelse, før selskabet solgte ud

På trods af en politik om ikke at investere i olie- og gasfirmaer undlod Lærernes Pension at reagere på en advarsel om selskabets investering i Qatar Energy. ”Eklatant mangel på rettidig omhu,” siger ekspert.

Saad Sherida al-Kaabi er energiminister i Qatar og øverste chef for det statsejede energiselskab Qatar Energy.
Saad Sherida al-Kaabi er energiminister i Qatar og øverste chef for det statsejede energiselskab Qatar Energy. Foto: Imad Creidi/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

I februar i år blev pensionsselskabet Lærernes Pension gjort opmærksom på, at det havde investeret i Qatar Energy, et stort olie- og gasselskab ejet af den qatarske stat.

Oplysningen var væsentlig for Lærernes Pension.

Siden 2020 har pensionskassen nemlig haft en politik om at ekskludere investeringer i blandt andet olie- og gasselskaber, der ikke er i gang med en grøn omstilling i overensstemmelse med klimaaftalen fra Paris.

Én ting er, at man ikke selv kan få øje på Qatar Energy i første omgang. Men man er endda blevet gjort opmærksom på det uden at gøre noget ved det

Steen Vallentin, lektor, CBS

Alligevel var det først i sidste uge, efter en henvendelse fra Altinget, at Lærernes Pension traf en beslutning om at ekskludere Qatar Energy.

Lektor Steen Vallentin fra handelshøjskolen CBS i København er alt andet end imponeret.

”Udefra virker det som eklatant mangel på rettidig omhu fra Lærernes Pensions side. Én ting er, at man ikke selv kan få øje på Qatar Energy i første omgang. Men man er endda blevet gjort opmærksom på det uden at gøre noget ved det. Det sender et mærkeligt signal,” siger han.

Som Altinget kunne fortælle i sidste uge, ejer Lærernes Pension, udover obligationer udstedt af staten Qatar, også virksomhedsobligationer i Qatar Energy for 49 millioner kroner. Investeringen stemmer ikke overens med pensionskassens klimastrategi, og derfor skal selskabet ifølge Lærernes Pension ekskluderes.

Læs også

Lærernes Pension har hidtil forsvaret investeringen med, at Qatar Energy ”ikke er blevet fanget i vores screening”.

Det blev det qatarske olie- og gasselskab til gengæld i en anden screening, som Lærernes Pension blev gjort bekendt med i februar. Det var i forbindelse med rapporten ’Den danske pensionssektors klimasvigt’ fra ngo’en Mellemfolkeligt Samvirke.

Rakte ud til Lærernes Pension

Mellemfolkeligt Samvirke sammenholdt pensionsselskabernes investeringer i virksomheder verden over med en liste over selskaber indenfor kul, olie og gas. Hos Lærernes Pension fandt Mellemfolkeligt Samvirke blandt andet investeringen i Qatar Energy.

Det står der i rapporten

”Industriens Pension, Lægernes Pension, Lærerne Pension, P+, PKA samt Velliv har investeret i QatarEnergy, der er verdens tredjestørste olieselskab målt på olie- og fossilgasreserver. Det qatarske statskontrollerede selskab ekspanderer over de kommende år sin fossile produktionskapacitet med over 20.000 millioner tønder olieækvivalenter (mmboe).”

”QatarEnergy er dermed det fossile selskab af alle i verden, som øger kapaciteten mest. 92,3 procent af QatarEnergys omsætning hentes i dag fra fossil energiproduktion.”


Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke, februar 2022

”Resultaterne af screeningerne er fremsendt til pensionsselskaberne inden offentliggørelsen,” skriver Mellemfolkeligt Samvirke i rapporten.

Ngo’ens specialist i bæredygtige investeringer, analytiker Joachim Kattrup, bekræfter forløbet.

”Det er rigtigt, vi har rakt ud til Lærernes Pension. Vi ville gerne høre om deres klimastrategi, og vi har gjort dem opmærksom på, hvad vi har fundet i vores screening af deres investeringer. Vi har også tilbudt at gennemgå det sammen med dem, men vi har aldrig fået svar. Det er ærgerligt, at de ikke har villet gå i dialog med os,” siger han.

Forklaring vækker undren

Lærernes Pension har siden 2020 haft en politik om, at man som udgangspunkt ikke vil investere i blandt andet olie- og gasselskaber.

Af årsrapporten for 2020 for Lærernes Pension fremgår det således, at ”i december besluttede bestyrelsen at ekskludere investeringer i olie-, gas- og energiselskaber, som ikke er i gang med en grøn omstilling i overensstemmelse med Paris-aftalen”.

Vi har gjort dem opmærksom på, hvad vi har fundet i vores screening af deres investeringer. Vi har også tilbudt at gennemgå det sammen med dem, men vi har aldrig fået svar

Joachim Kattrup, analytiker, Mellemfolkeligt Samvirke

Da Altinget i sidste uge spurgte Lærernes Pension, hvordan investeringen i Qatar Energy hænger sammen med klimastrategien, lød svaret, at man nu havde besluttet at ekskludere selskabet.

”Når vi ikke har gjort det tidligere, så er det fordi, selskabet desværre ikke er blevet fanget i vores screening. Det ærgrer vi os over, så her er vi nødt til at undersøge nærmere, hvorfor dette selskab ikke er fanget i screeningen,” skrev Lærernes Pension.

Med den nye viden om, at Lærernes Pension blev advaret om investeringen senest i februar i år, undrer lektor Steen Vallentin fra CBS sig over svaret.

”Det er klart, at ngo'er ikke dikterer investeringspolitikken i et pensionsselskab. Det har de ingen ret til. Men hvis man af en ngo bliver gjort opmærksom på, at tingene forholder sig på en måde, der synes at være i uoverensstemmelse med den formulerede politik, man har, så kan man i hvert fald ikke komme bagefter og sige, at man havde overset det,” siger han.

Lærernes Pension afviser kritik

Altinget har præsenteret Lærernes Pension for kritikken og bedt om et interview. I stedet har pensionsselskabet sendt et skriftligt svar uden angivelse af, hvem der er selskabets talsperson i sagen.

”Vi har nu undersøgt nærmere, hvorfor Qatar Energy ikke er blevet fanget af vores screening. På det tidspunkt i februar, hvor rapporten udkom, var det muligt med de eksisterende kriterier for eksklusion af fossiler at være investeret i Qatar Energy. Men med vores nye fossile kriterier, som bestyrelsen vedtog den 17.11.2022, er det ikke længere muligt. Derfor bliver den nu ekskluderet. Der er med andre ord hverken tale om 'eklatant mangel på rettidig omhu' eller 'uoverensstemmelse med den formulerede politik', som kritikken går på.”

Altinget har spurgt Lærernes Pension, hvordan det hænger sammen med det, pensionsselskabet selv har skrevet i årsrapporten for 2020, nemlig at ”i december besluttede bestyrelsen at ekskludere investeringer i olie-, gas- og energiselskaber, som ikke er i gang med en grøn omstilling i overensstemmelse med Paris-aftalen.”

På det tidspunkt i februar, hvor rapporten udkom, var det muligt med de eksisterende kriterier for eksklusion af fossiler at være investeret i Qatar Energy.

Lærernes Pension

Til det skriver Lærernes Pension:

”Det hænger sådan sammen, at med vores gamle kriterier, så var kravet, at vi skulle have robust data på, at et fossilt selskab enten havde eller ikke havde omstillingsplaner. Havde vi ikke data på det, så kunne vi beholde investeringen, mens vi arbejdede på at få bedre datadækning. Det er derfor vi skriver, at det ville blive implementeret i takt med, at vi fik robuste data.”

Lærernes Pension henviser til, at det i en tidligere version af selskabets politik for ansvarlige investeringer fremgår, at ”dette implementeres i takt med, at robuste data for virksomhedernes omstillingsplaner haves.”

Forudsat at Lærernes Pension tjekkede oplysningerne fra Mellemfolkeligt Samvirke om Qatar Energy, kan det betyde, at pensionskassen vurderede, at der ikke var tale om robuste data.

Altinget har også spurgt Lærernes Pension, om der er andre af de selskaber, som Mellemfolkeligt Samvirke gjorde Lærernes Pension opmærksom på i forbindelse med rapporten fra februar 2022, som pensionsselskabet fortsat har investeret i. Det har selskabet ikke svaret på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim Kattrup

Analytiker, Bæredytige investeringer, Mellemfolkeligt Samvirke
cand.merc.filosofi, MBA og filosofi (CBS 2001)