Nu kigger blikkenslagerne og elektrikerne også ind i fremtiden

NY TEKNOLOGI: I en højteknologisk fremtid skal installatørerne kæmpe for retten til at udføre opgaver, som de tidligere tog for givet. Men konsekvenserne til trods styrer branchen ifølge en ny rapport mod samlet økonomisk vækst.

Foto: Thomas Steen Sørensen
Klaus Ulrik Mortensen

Robotter, automatisering og augmented reality er alle steder disse år.

Og med gårsdagens rapport fra analysehuset Qvartz nu også i installationsbranchen.

Rapporten, der bærer titlen Installation 4.0, er bestilt af Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq og præsenteret i forbindelse med sidstnævnte organisations årsdag i Hangaren i Københavns Lufthavn.

Fortrøstningsfulde forbundsformænd
Hovedkonklusionen i analysen er, at de nye teknologier forventes at føre til store forandringer i installationsbranchen, og at virksomheder, producenter og kunder vil få nye roller i værdikæden.

Fakta
Rapporten Installation 4.0 er udarbejdet af analysehuset Qvartz på baggrund af videnindsamling, litteraturstudier og interviews med 23 virksomheder i perioden januar-marts 2017.
Virksomhederne repræsenterer alle led i værdikæden fra komponentproducenter, grossister, installatører til entreprenører og slutkunder.
Desuden har der været afholdt to arbejdsgruppemøder med i alt 27 repræsentanter fra Dansk El-Forbund, Blik & Rør og Tekniq samt Tekniqs medlemsvirksomheder.
 

Kilde: Tekniq

Men i modsætning til andre aktuelle rapporter, som taler om automatisering af halve og hele brancher, begrænser Qvartz sig til den lettere fordøjelige konklusion, at fremtiden gemmer på en samlet produktivitetsvækst i sektoren på cirka fem procent.

Og det skaber jubel blandt organisationerne.

I fremtiden vil kunderne ikke efterspørge en elektriker eller en vvs’er, men en energivenlig løsning baseret på intelligente installationer. Og så er det den virksomhed, der har den bedste løsning, der vinder opgaven - uanset hvad man måtte kalde sin faglige identitet.

Niels Jørgen Hansen
Adm. dir, Tekniq

”Rapporten sammenligner elektrikernes situation med den autobranche, der skulle håndtere de mange computere, der er bygget ind i bilerne. Jeg mener nu, at elektrikerne står langt bedre,” siger formand for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen og understreger, at han altid har set videre- og efteruddannelse som et uomgåeligt krav.

Og fra Blik- og Rørarbejderforbundet tilføjer formand Max Meyer i en pressemeddelelse:

”Det ligger i vores fag, at vi i vores daglige arbejde både bruger hænderne og hovedet. Vi er vant til at supplere vores håndværk med teknologisk viden, og vores medlemmer vil også være klar til at håndtere de nye digitale værktøjer og få de nødvendige kompetencer.”

Tvivler på fem procents vækst
Altså umiddelbart ingen ko på avisen. De økonomiske nøgletal for installationsbranchen viser da også, at det går godt.

I 2016 omsatte branchen for 48,5 milliarder kroner. Og de seneste år har man oplevet en historisk høj vækst på godt tre procent årligt.

Administrerende direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen føler sig dog ikke overbevist om, at det hele er så rosenrødt.

“Vi har udfordret vurderingen fra Qvartz om en vækst på fem procent i 2025. Vi vil være sikre på, at vi ikke får givet et urealistisk billede af branchens muligheder. Men det er klart, at robotteknologi i en bred forstand vil betyde, at der er opgaver, som kan automatiseres i stort omfang. Og hvor der vil være en kolossal produktivitetsgevinst,” siger han.

Rapporten udpeger 10 teknologiske tendenser, som det ifølge Qvartz er værd at holde øje med:



Find en uddybning af de teknologiske begreber i boksen til højre for artiklen

Teknologiske tendenser og konsekvenser
Og holder den teknologiske udvikling stik, har det fire overordnede konsekvenser, som installationsbranchen skal holde sig for øje:

  • Forventet udrulning af et stigende antal el- og vvs-tekniske IoT-komponenter samt produkter til grøn omstilling vil øge behovet for installation. Det vil drive en øget efterspørgsel efter systemleverancer (rådgivning, installation og nye data-baserede servicemodeller), hvilket forudsætter en markant ændring af installatørens nuværende forretningsmodeller og tekniske såvel som kommercielle kompetencer.
  • Anvendelse og udvikling af digitaliseringsværktøjer til byggeprocessen vil give hovedentreprenøren mulighed for at projektere installationerne med risiko for at installatøren begrænses til en snævert udførende rolle i byggeprocessen. Bevarelse og udvikling af installatørens position forudsætter indgående kendskab til både digitaliseringsværktøjerne og data-baserede servicemodeller.
  • Robotter og augmented reality i afgrænsede opgaver vil give installatørerne produktivitetsforbedring på 25-50 procent. Realisering af produktivitetsforbedringerne vil dog kræve et it-teknisk kompetenceløft.
  • IoT-komponenter og produkter til grøn omstilling forventes at have en positiv effekt på beskæftigelsen i branchen. Derudover forventes den øgede anvendelse af industrirobotter i produktionen at have en positiv indflydelse på aktiviteten og beskæftigelsen.

Lovkrav og ISO-certificeringer er yt
Altinget tog en snak med Niels Jørgen Hansen i en pause på årsmødet for at få oversat rapportens konklusioner til et mere jordnært dansk.

Betyder det, at den klassiske blikkenslager og elektriker er på vej ud af arbejdsmarkedet?

“Der vil være mange, der kan udføre traditionelle installationsopgaver. Men der vil ikke være ret mange, der kan alt. Og derfor er der brug for større grad af specialisering,” siger han og fortsætter:

“I fremtiden vil kunderne ikke efterspørge en elektriker eller en vvs’er, men en energivenlig løsning baseret på intelligente installationer. Og så er det den virksomhed, der har den bedste løsning, der vinder opgaven – uanset hvad man måtte kalde sin faglige identitet.”

Tekniq-direktøren forklarer, at hans opgave så er at sikre, at det er installationsbranchen, der vinder kampen om de nye opgaver.

Er det så noget, der skal ske gennem ISO-certificeringer og lobbyarbejde for nye lovkrav?

“Det er den gammeldags måde at tænke på. Noget af det, som vi diskuterer på årsdagen i dag er, at vi skal bevæge os væk fra traditionelle håndværksmåde at tænke på. Hvor man tager ud til kunden, løser en opgave og efterfølgende fakturerer timer og materialer. Vi skal ikke længere levere håndværksarbejde, men tekniske løsninger, som også kræver viden.”

Teknologisk A- og B-hold?
Hvis man tager ud til en traditionel el- eller vvs-virksomhed og begynder at tale om robotter og augmented reality, er der så ikke en pæn chance for, at de bliver fjerne i blikket?

“Begreberne kan være langt fra nogen, men for andre er de tæt på. Det er vigtigt at sige, at installationsbranchen i dag rummer en del virksomheder, der arbejder med avanceret teknologi, og hvor det her er tæt på at være virkelighed,” siger Niels Jørgen Hansen og giver nogle eksempler:

Det kan være virksomheder, som laver CTS-anlæg (central tilstandskontrol og styring) og såkaldt intelligente installationer, men har fravalgt traditionelle installationsopgaver. Eller som fokuserer på automatisering af produktionsanlæg, jordvarmeanlæg eller sikret overvågning og således overlader de bredere markeder til andre aktører.

Risikerer man ikke, at man står tilbage med en branche, som er delt i to fraktioner – en høj- og en lavteknologisk?

“Det er åbenbart, at branchen er bevidst om, at der bliver en større differentiering. Men jeg tror ikke, at man står tilbage med to forskellige brancher. Meget af udviklingen vil også være drevet af, at privatkunderne stiller større krav til udstyret, så eksempelvis en cirkulationspumpe ikke bare opfattes som et fysisk produkt, men også noget, der kan levere data til og overvåges fra andre enheder.”

Dokumentation

Internet-of-Things (IoT) beskriver implementeringen af forskellige former for intelligens (software, sensorer mm.) og
netværksfunktionalitet i fysiske produkter og komponenter. Sådanne komponenter er kommercielt tilgængelige i dag
og kendes især fra det private hjem, fx i form af belysningsprodukter såsom Philips Hue, vandsensorer fra D-Link
samt diverse overvågningssystemer, der kan tilgås fra mobiltelefonen.

Data Analytics er opsamlingen og behandlingen af digital information, fx fra IoT-komponenter via cloud-løsninger, til
at skabe indsigt i komponenternes omgivelser eller tilstand, hvilket muliggør proaktiv vedligeholdelse. Samtidig
inkluderer Data Analytics også den stigende digitalisering af byggeprocessen (Virtual Design & Construction).
Digitaliseringen drives af en mulighed for at skabe transparens omkring byggeriets totaløkonomi ved at modellere
konstruktion, økonomi, tid og drift. En betydende del af modelleringen bygger på Building Information Modelling
(BIM), som er en digital 3D-model, der beskriver byggeriets struktur, materialer og komponenter og bruges til at
visualisere og dele information om byggeprocessen.

Robotics beskriver automatiseringen af manuelle processer gennem brug af robotter eller andre former for kunstig
intelligens og maskinlæring. Robotter kan i dag udføre en række opgaver hurtigere og mere præcist end mennesker
og har længe haft udbredelse i forskellige industrier, fx bilindustrien. I relation til byggeriet findes der kommercielt
tilgængelige robotter, der kan bore huller, lægge mursten eller inspicere svært tilgængelige områder, fx droner.

Augmented Reality beskriver muligheden for at få et ekstra lag af information på de ting, vi ser, ved at kombinere
virtuel information, fx grafik eller lyd, med billeder af den fysiske verden. Kommercielt tilgængelige produkter er i dag briller (Microsoft HoloLens, Google Glass), som giver brugeren mulighed for at få ekstra information om objekter i
brugerens synsfelt. I praksis har eksempelvis Boeing anvendt Augmented Reality-briller som hjælp til deres teknikere
ved installation af ledninger i fly. Tilsvarende kan mobiltelefoner og tablets bruges til at få ekstra information om de
objekter, som kameraet peger på. Et populært eksempel herpå er mobilspillet Pokémon Go, der viser virtuelle figurer
i vores omverden. For installatøren vil Augmented Reality kunne anvendes til at øge tilgængeligheden af vigtige
informationer om installationerne i den forestående opgave.

Virtual Reality beskriver muligheden for at bevæge sig rundt i en virtuel verden. Teknologien virker gennem et par
briller, der giver brugeren oplevelsen af at befinde sig i de computerskabte omgivelser og er især kendt fra
spilindustrien. Eksempler på kommercielt tilgængelige produkter er Samsung Gear VR-briller, Oculus Rift VR og
Sony PlayStation VR. Virtual Reality kan potentielt bruges i salgsfasen af byggeri eller intelligente tekniske løsninger
til at visualisere slutproduktet for kunden.

Grøn Energi beskriver den politisk påvirkelige grønne omstilling af Danmarks energisektor, hvor fokus på at reducere
energiforbruget er med til at drive en udrulning af energiteknologier såsom solceller, varmepumper, intelligent styring
og elbiler samt batterier til lagring af energi fra de vedvarende energikilder. Samtidig er det også med til at drive en
øget udrulning af energibesparende produkter såsom LED-belysning. Den grønne omstilling mærkes i
installationsbranchen blandt andet gennem vækst i specialer såsom vedvarende energi og energioptimering.

Mobilapplikationer henfører til det stigende antal programmer til mobiltelefoner og tablets, som muliggør
håndteringen af en række opgaver fra de disse enheder. Det drejer sig både om mobilapplikationer, der styrker
virksomheders interne arbejdsgange, og mobilapplikationer som del af virksomhedens ydelse til kunden. Specifikt for
installationsbranchen findes der i dag blandt andet mobilapplikationer til ordrestyring, flådestyring og materialeindkøb.
Samtidig henfører det også til det stigende brug af mobilapplikationers i kundevendte funktioner, fx gennem nye
disruptive forretningsmodeller såsom Uber i taxabranchen.

Smarte materialer beskriver en vifte af materialer kendetegnet ved deres fundamentalt forskellige egenskaber fra de
materialer, vi anvender i dag. Eksempler er materialer, der kan ændre egenskaber baseret på eksterne stimuli såsom
temperatur, tryk, pH-værdi eller lys, har en særlig struktur såsom aerogeler, der giver dem gode isolerende
egenskaber, eller har en særlig overflade, som øger modstandsdygtigheden og levetiden. Et eksempel kunne være
temperaturregulerende materialer, der kan inkorporeres i byggeelementerne, således at eksempelvis gulve og lofter
kan være en del af varme-/ventilationssystemet. I tillæg til de nye disruptive materialer, vil man også – særligt inden
for vedvarende energi – opleve en stigende integration af eksisterende funktioner i nye komponenter såsom solceller
i facadeelementer som tagsten og vinduer.

3D-print, også kaldet additiv fremstilling, er muligheden for at fremstille fysiske objekter gennem print. Teknologien
gør brug af specielt designede printere, der, ved hjælp af en digital model, bygger objektet op lag-for-lag i et bredt
udvalg af materialer fra plast til metal. 3D-printere er i dag tilgængelige til privat brug og anvendes, på forsøgsbasis, i
kommerciel sammenhæng, om end det stadig er en ny tendens.

Blockchain er et software til at øge sikkerheden ved onlinetransaktioner gennem notering og digital mærkning af
hver transaktion, således at historikken ikke kan ændres på et senere tidspunkt. Blockchain anvendes i dag til at
sikre transaktioner med digitale valutaer såsom bitcoins. På længere sigt forventes teknologien en bredere
anvendelse indenfor fx sikring af lagret data og digital identitet.

Kilde: QVARTZ-analyse


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Juul Rasmussen

Fhv. forbundsformand, Dansk El-Forbund
Elektriker

Max Meyer

Formand, Dansk Zionistforbund, fhv. formand, Blik- og Rørarbejderforbundet

Niels Jørgen Hansen

Direktør, TEKNIQ, fhv. formand, Venstres Ungdom
cand.oecon.

0:000:00