Nye regler skal sikre strammere kurs mod svindel med kontanthjælp

AFTALE: Skærpede straffe for uberettiget ophold i udlandet og et reduceret antal sanktionsmuligheder for kommunerne. Sådan lyder to dele af den aftale, regeringen netop har indgået sammen med DF og S om en hårdere kurs over for snyd med overførselsindkomster.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Hammeren skal falde hurtigere og hårdere over for de ledige, der kan – men ikke vil.

Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister, Venstre

Kontanthjælpsmodtagere, der uberettiget modtager ydelser under ophold i udlandet eller arbejder, selvom de modtager kontanthjælp, kan fremover se frem til hårdere straffe.

Det er resultatet af en ny aftale, som regeringen har indgået med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Helt konkret betyder aftalen, at bedrageriet straffes med, at ydelsen sænkes med op til en tredjedel i 20 uger og et krav om tilbagebetaling.

Den nye aftale er en klar skærpelsen af straffen, hvor der tidligere var indlagt to mildere sanktionsmuligheder inden den nuværende 20 ugers-straf. Samtidig reduceres antallet af sanktionssatser fra 80 til fire. Det skal gøre det nemmere for borgerne at forstå konsekvenserne af ikke at leve op til reglerne og nemmere for kommunerne at bruge reglerne, lyder det i aftalen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00