Nyt opholdskrav vil få 20.000 til at forlade deres A-kasse

FARVEL: Mere end 20.000 danskere vil melde sig ud af deres a-kasse, hvis nyt opholdskrav om retten til dagpenge vedtages, skønner regeringen. Lovforslaget bør tages af bordet, mener Danske A-kasser.

20.350.

Så mange danskere vil melde sig ud af deres A-kasse, hvis regeringens lovforslag om, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år for at få dagpenge, bliver til virkelighed.

Det fremgår af det lovforslag, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for nylig har fremsat.

”Beregningsteknisk skønnes forslaget fuldt indfaset at medføre, at ca. 20.350 personer vil melde sig ud af arbejdsløshedskasserne, hvilket medfører mindreindtægter for staten fra medlemsbidrag fra kasserne,” lyder det i forslaget.

Lovforslaget får kritik fra direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk, der kalder lovforslaget for ”symbolpolitik”.

Regeringen bør droppe lovforslaget, lyder det fra a-kassernes direktør.

”Vi er overbeviste om, at der er mange, der vil melde sig ud. For lige pludselig vil det ikke give mening at være medlem af en a-kasse for en masse mennesker,” siger Verner Sand Kirk.

Vil afholde folk fra at rejse ud
Tal fra Beskæftigelsesministeriet har tidligere vist, at forslaget vil ramme 1.750 danskeres ret til dagpenge. De resterende 2.750, der vil være omfattet af det nye opholdskrav, er udlændinge, lyder estimatet.

Men lovforslaget vil også ramme danskernes lyst til at rejse til udlandet for at arbejde, medføre videnstab og svække konkurrenceevnen, lyder det fra Danske A-kasser.

”Hvis du overvejer at tage til udlandet for at arbejde og ikke er sikker på, at du lige har et job på hånden, når du kommer hjem, fordi du ikke få en reje i dagpenge, så vil det da påvirke din beslutning,” siger Verner Sand Kirk.

Danske A-kasser bakker deres synspunkt op med en analyse, hvor de har spurgt medlemmerne af Socialpædagogernes A-kasse, Din Sundhedsfaglige A-kasse, CA, 3F og Magistrenes A-kasse, om opholdskravet vil afholde dem fra at tage ophold i udlandet.

Og her svarer mellem 70 og 86 procent af de 5.557 adspurgte medlemmer, at opholdskravet i høj grad eller nogen grad vil afholde dem fra at tage ophold i udlandet.

Forrige artikel Regeringen vil lempe regler for udenlandske forskere og fastholde studerende i landet Regeringen vil lempe regler for udenlandske forskere og fastholde studerende i landet Næste artikel Ny platform skal give danskerne bedre indsigt i demokratiske processer Ny platform skal give danskerne bedre indsigt i demokratiske processer