Organisationer efter vismandsrapport: Sådan får vi flere ufaglærte i job

VISMANDSRAPPORT: De økonomiske vismænd opfordrer regeringen til at lave tiltag, der får flere ufaglærte til at tage en EUD. Ikke alle organisationer synes dog, det er en god idé. Både Cepos og DA opfordrer til at få ufaglærte i job ad andre veje end uddannelse.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Vi skal ikke gøre uddannelse til religion i det her land.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom, Cepos

De økonomiske vismænd offentliggjorde i tirsdags en rapport, der blandt andet konkluderer, at de stærkest stillede ufaglærte kan øge deres sandsynlighed for at komme i job med 10 procentpoint, hvis de gennemfører en erhvervsuddannelse.

Spørgsmålet om, hvordan man får flere ufaglærte unge i beskæftigelse, splitter dog de forskellige arbejdsmarkedsorganisationer i kølvandet på rapportens udgivelse.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener man, at der er behov for flere praktikpladser og bedre brobygningsuddannelser, hvis det skal lykkes for flere ufaglærte at komme i arbejde.  

Dokumentation

3 pointer fra vismændene:

- Beregninger viser, at en erhvervsuddannelse kan løfte ufaglærte unges sandsynlighed for at komme i beskæftigelse.

- Det vurderes, at for de ufaglærte unge, der har de bedste forudsætninger for at gennemføre en EUD, vil en EUD øge deres sandsynlighed for at komme i job med 10 procentpoint. 

- Der er stor forskel på, hvilken effekt en EUD vil have for de forskellige grupper af ufaglærte. Tiltag, der øger tilskyndelsen til, at den bedst stillede gruppe tager en EUD, forventes at få denne gruppe til at starte på en uddannelse. De samme tiltag rettet mod den dårligere stillede gruppe af ufaglærte vil ikke få den gruppe til at påbegynde en EUD, og derfor anser vismændene den bedst stillede gruppe som det mest "relevante mål" for uddannelsestiltag.

Kilde: Det Økonomiske Råd, december 2018


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00