Overblik: Det betyder finanslovsudspillet på beskæftigelsesområdet

FINANSLOVSUDSPIL: Beskæftigelsespolitikken indtager en birolle i regeringens sidste finanslov før Folketingsvalget. Altinget guider dig gennem udspillet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

I forhold til tidligere år skal man kigge godt efter for at finde rendyrkede beskæftigelsespolitiske fingeraftryk i regeringens udspil til finanslov for 2019.

På beskæftigelsesområdet fremstår udspillet mere som et udstillingsvindue for regeringens visioner end et egentligt budgetforslag.

Overordnet lyder regeringens målsætning, at de med finanslovforslaget for 2019 vil understøtte bedre og stærkere uddannelser og et robust arbejdsmarked.

Dokumentation

Reaktioner

Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening: 

"Det er positivt, at regeringen vil stoppe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne. Men det bør ske allerede nu og ikke først i 2022. Vi skal have flere unge til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse. Vi kommer til at mangle 60.000 faglærte allerede i 2025, så der er behov for handling her og nu. Jeg ser frem til, at regeringen i efteråret kommer med yderligere udspil om både erhvervsuddannelserne og udenlandsk arbejdskraft. Behovet for ambitiøse aftaler på de områder er ikke blevet mindre."

Lizette Risgaard, formand for LO:

"Nok så mange bløde småpakker op til næste folketingsvalg opvejer ikke regeringens årelange udhuling af danskernes velfærd. Det er det, man kalder valgflæsk."

"Alle er enige om, at hvis flere skal holde længere på jobbet, er det afgørende, at arbejdsmiljøet forbedres. Alligevel er antallet af tilsyn på virksomhederne blevet omtrent halveret siden 2015, og regeringen ønsker heller ikke næste år at styrke tilsynet. Det er dybt beskæmmende, at regeringen sætter lønmodtagernes sundhed på arbejdspladsen på spil."

Læs mere

Camilla Gregersen, formand Dansk Magisterforening:

"Det er hovedløst, at regeringen igen vælger at nedprioritere arbejdsmiljøområdet. Vi lever i en tid, hvor flere og flere får stress og andre arbejdsrelaterede lidelser – og vi har brug for en oprustning – ikke en nedsmeltning."

Læs mere

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne:

"Vi skal desværre kigge langt efter indsatser på arbejdsmiljøområdet. Og det er virkelig skuffende, eftersom det virkelig er et område, som berører rigtig mange menneskers liv. Det får vidtrækkende konsekvenser, at medarbejdere og ledere omkring udsatte borgere – mennesker med handicap, mennesker med sindslidelse, udsatte børn og unge – ikke trives, når de er på job ... Vi afventer med spænding anbefalingerne fra det nedsatte ekspertudvalg, som inden længe lancerer deres anbefalinger til en ny national arbejdsmiljøindsats. Forhåbentlig er det et indspark, som kan bidrage til at styrke arbejdsmiljøindsatsen i Danmark. Det er der brug for."

Thomas Damkjær Petersen, formand IDA:

"Uddannelsessystemet har det absolut ikke godt og har af regeringen nu fået en lægetid om tre år. Det er en meget skidt behandlingsgaranti."

Mette Fjord Sørensen, chef for forskning og videregående uddannelser i DI:

"Når man sparer på uddannelse, så gør det ondt, for det rammer kvaliteten. Vi har ikke guld og sølv og diamanter i vores undergrund, så vi bliver nødt til at have fokus på uddannelse som en investering."


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00