Debat

Pelle Dragsted: En 37-timers arbejdspligt vil skabe et underbetalt og rettighedsløst B-hold

Hvis man skal arbejde i Danmark, så skal man selvfølgelig have samme løn og rettigheder som sine kollegaer. Det modsatte er at skabe et underbetalt B-hold af lønpressere. Det er vist det, socialdemokraterne plejer at kalde social dumping, skriver Pelle Dragsted.

Mette Frederiksens nidkærhed over for nogle af Danmarks fattigste og mest udsatte mennesker står i grel modsætning til den manglende handling over de energispekulanter og inflationsbaroner, som lige nu griner hele vejen til banken, mens de blanker danskerne af, skriver Pelle Dragsted (EL).
Mette Frederiksens nidkærhed over for nogle af Danmarks fattigste og mest udsatte mennesker står i grel modsætning til den manglende handling over de energispekulanter og inflationsbaroner, som lige nu griner hele vejen til banken, mens de blanker danskerne af, skriver Pelle Dragsted (EL).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Pelle Dragsted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En løn på under 50 kroner i timen. Før skat, vel at mærke. Ingen optjening af dagpenge, ingen ret til overenskomst, ingen feriepenge, ingen pension.

Det er vilkårene for de arbejdsløse som Mette Frederiksen (S) med sit seneste udspil vil sende i tvungen beskæftigelse 37 timer om ugen.

Hun taler i interviewet med TV 2 om "ret og pligt". Men hun har øjensynligt helt glemt det om retten. For reformen er udtryk for pligt uden ret. Hvis man skal arbejde i Danmark og for eksempel "smøre madder" på et plejehjem, så skal man selvfølgelig have samme løn og rettigheder som sine kollegaer

Det er vist det, socialdemokraterne plejer at kalde sociale dumping.

Pelle Dragsted (EL)
MF
Det modsatte er at skabe et underbetalt B-hold af lønpressere. Det er vist det, socialdemokraterne plejer at kalde social dumping.

Timingen for udspillet er også mærkelig. I de her måneder strømmer indvandrere og flygtninge ind på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen i gruppen har aldrig været højere. Det er ikke, fordi man har skåret i ydelser eller strammet sanktionerne over for de arbejdsløse.

Nej, det er, fordi der lige nu er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. De, der normalt skubbes bagerst i køen – og det er oftest dem med fremmedklingende navne – får nu endelig en chance. Og når de får den, griber de den.

Skaber rettighedsløst B-hold

Med forslaget vil Mette Frederiksen ikke bare skabe et underbetalt og rettighedsløst B-hold på arbejdsmarkedet. Hun vil også gøre 14.000 mennesker betydeligt fattigere – når de skal tvinges fra kontanthjælp til en endnu lavere ydelse.

Midt i en inflationskrise skal tusinder af mennesker fattiggøres yderligere. Og det sker få måneder efter, at regeringen afskaffede et særligt børnetilskud, som hjalp mange fattige familier.

Hvis højrefløjen og socialdemokraterne virkelig mente det alvorligt, når de siger, at de ønsker, at alle skal være i arbejde, så burde de indføre en egentlig ret til arbejde og dermed nedbringe ledigheden til nul.

Pelle Dragsted (EL)
MF

Det er i den forbindelse vigtigt at huske, at mange i den gruppe, som nu bliver ramt af lavere ydelser, slet ikke er jobparate. Ofte på grund af fysiske eller psykiske lidelser. I de tilfælde er det endnu mere åbenlyst, at "økonomiske incitamenter" ikke virker.

Det er for manges vedkommende mennesker der slet ikke burde være i kontanthjælpssystemet, men som i stedet skulle have fleksjob eller førtidspension. For dem venter ikke arbejde – kun yderligere fattiggørelse.

Læs også

Mette Frederiksens nidkærhed over for nogle af Danmarks fattigste og mest udsatte mennesker står i grel modsætning til den manglende handling over de energispekulanter og inflationsbaroner, som lige nu griner hele vejen til banken, mens de blanker danskerne af.

Hvis højrefløjen og socialdemokraterne virkelig mente det alvorligt, når de siger, at de ønsker, at alle skal være i arbejde, så burde de indføre en egentlig ret til arbejde og dermed nedbringe ledigheden til nul.

Det ville betyde, at samfundet skulle træde til og sikre arbejde til de personer, som de private arbejdsgivere efterlader på perronen. Med en egentlig jobgaranti, der sikrede, at alle, der kan arbejde, tilbydes et overenskomstdækket job, kunne vi blive fri for hele diskussionen om kontanthjælpens størrelse og om passiv forsørgelse.

Det her er ret og pligt. Bare uden ret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00