Debat

PFA og IDA: Seniormedarbejdere kan tage brodden af manglen på arbejdskraft

Arbejdsstyrken vil i fremtiden bestå af langt flere personer over 60 år. Denne aldersgruppe har potentiale til at blive en del af løsningen på den store mangel på kvalificeret arbejdskraft, men det kræver fleksible arbejdsgivere, skriver Jesper Brask Fischer og Morten Thiessen.

En trepartsaftale opfordrer landets arbejdspladser til at tale stilling til, hvorvidt de motiverer&nbsp;seniormedarbejdere til at fortsætte på arbejdsmarkedet.&nbsp;Det er på høje tid, at der kommer fokus på seniorområdet, skriver&nbsp;Jesper Brask Fischer og&nbsp;Morten Thiessen.<br>
En trepartsaftale opfordrer landets arbejdspladser til at tale stilling til, hvorvidt de motiverer seniormedarbejdere til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Det er på høje tid, at der kommer fokus på seniorområdet, skriver Jesper Brask Fischer og Morten Thiessen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Jesper Brask Fischer
Morten Thiessen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk økonomi har atter fået pusten ovenpå coronakrisen. Heldigvis. Men hjulenes fortsatte snurren er voldsomt udfordret af, at virksomhederne netop nu mangler kvalificeret arbejdskraft. Det gælder eksempelvis blandt faglærte og indenfor servicefagene, men i lige så alarmerende grad for højtuddannede indenfor teknologi, naturvidenskab og it.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har for nylig landet en trepartsaftale, hvor der blandt andet sættes en stopper for screening af jobansøgernes alder, når de uploader en ansøgning. Det er ubetinget positivt.

Længere nede i aftaleteksten gemmer sig imidlertid et punkt, der måske rummer det største perspektiv i hele trepartsaftalen. Kort og godt opfordrer aftaleparterne alle landets arbejdspladser til aktivt at tage stilling til, hvorvidt lokale aftaler, politikker eller praksisser motiverer flere seniormedarbejdere til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Det er på høje tid, at der kommer fokus på seniorområdet, og vi vil gerne tilskynde arbejdsgiverne til at gribe opfordringen. For den demografiske udvikling kan hverken velmenende regeringer eller trepartsaftaler lave om på. Og den taler sit tydelige sprog.

Virksomheder – både offentlige og private – bør sende deres seniorpolitik til et grundigt eftersyn.

Jesper Brask Fischer og Morten Thiessen
Hhv. programchef, PFA Pension og formand, ansattes råd, IDA

Demografiudvikling med potentiale

Ifølge Dream-gruppen, der udvikler samfundsøkonomiske analyseværktøjer, vil andelen af +60-årige i arbejdsstyrken øges med 223.000 personer fra 2020 til 2035. Det svarer til en stigning på 58 procent for aldersgruppen sammenlignet med i dag. Dermed er seniorerne uden sammenligning den gruppe på arbejdsmarkedet, der vokser hurtigst i disse år.

At den udvikling rummer et betydeligt potentiale, viser en analyse fra Beskæftigelsesministerens seniortænketank. Tænketankens rapport pegede på, at hvis Danmark havde lige så godt greb om senkarrieren, som de har i Sverige, hvor tilbagetrækningsalderen er noget højere, ville det svare til en forbedring af de offentlige finanser på 13,5 milliarder kroner.

Derfor er der ingen vej udenom. Virksomheder – både offentlige og private – bør sende deres seniorpolitik til et grundigt eftersyn og se at få en langsigtet strategi, der sikrer, at man høster det store potentiale, som den erfarne arbejdskraft udgør.

Når arbejdsgiverne håndterer den arbejdskraftreserve, som seniorerne udgør, på endnu bedre vis, kan vi tage brodden af manglen på arbejdskraft og dermed sikre, at virksomhederne fortsat kan udvikle sig herhjemme.

Senkarierresamtaler skaber resultater

Desværre tyder meget på, at store dele af arbejdsmarkedet simpelthen ikke er gode nok til at omfavne den gruppe af medarbejdere og sikre, at de får mulighed for fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet.

Alene for IDA’s medlemmers vedkommende er hver sjette ingeniør stoppet med at arbejde mod egen vilje. Her er tale om højtuddannede med kompetencer indenfor stem-fagene, som arbejdsgiverne paradoksalt nok står og mangler netop nu. Og det gælder ikke kun ingeniører. En undersøgelse fra Ældre Sagen har tidligere vist, at hver tredje senior, som er stoppet, gerne ville have fortsat med at arbejde. For IDA’s medlemmer gælder det, at flere end hver femte, der er gået på pension, gerne vil have fortsat med arbejde.

Hvis man vil fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, er kodeordet fleksibilitet.

Jesper Brask Fischer og Morten Thiessen
Hhv. programchef, PFA Pension og formand, ansattes råd, IDA

Det er ikke raketvidenskab, vi taler om. Et helt lavpraktisk greb som at systematisere senkarrieresamtaler med sine mest erfarne medarbejdere kan gøre en stor forskel. Den enkelte medarbejder føler sig set og lyttet til, og det åbner for, at man kan lægge en plan for den enkelte og eventuelt tilbyde en senioraftale.

Blandt IDAs seniormedlemmer, der har haft en senkarrieresamtale med deres arbejdsgiver, er konklusionen klar. De bliver længere på arbejdsmarkedet, og når de forlader det og går på pension, så sker det på et tidspunkt, de er tilfredse med.

Fleksibilitet fastholder seniorer

Hvis man vil fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, er kodeordet fleksibilitet. Undersøgelser fra PFA Pension viser meget klart, at de fleste erhvervsaktive danskere – 67 procent – ønsker en fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

En analyse fra IDA viser ydermere, at otte ud af ti seniormedlemmer kan motiveres til at blive på arbejdsmarkedet længere end planlagt, hvis de får mulighed for nedsat tid, fleksible arbejdstider, øget indflydelse på egne opgaver og samtidigt kan opnå en økonomisk gevinst.

Derfor opfordrer vi virksomhederne til at skabe de fleksible rammer og styrke dialogen, der kan fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, så vi kan tage brodden af manglen på arbejdskraft. De fleste går på pension én gang i livet. Og når beslutningen er truffet – enten af en selv eller af omgivelserne – så fanger bordet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Brask Fischer

Velfærds- og seniorchef, PFA
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997), INSEAD

Morten Thiessen

Rådmand for børn og unge (K), Aalborg Kommune, direktør, Boiler Repairs
civilingeniør (Aalborg Uni. 1992), HD i organisation og ledelse (Aalborg Uni. 2006)

0:000:00