Pres for mere erhvervsrelevante kandidater

RELEVANS: Organisationerne står i kø for at komme med bidrag til kvalitetsudvalget. Forslag om en mere erhvervsrettet kandidatuddannelse møder forståelse i Folketinget.
Mads Bang

Vi kommer til at diskutere, hvor forskningsrettet kandidatuddannelsen skal være.

Jeppe Bruus Christensen (S)
Forskningsordfører

Eksperterne i uddannelsesministerens kvalitetsudvalg kan ikke savne gode råd. I disse dage lander det ene bidrag efter det andet i udvalgets postkasse, og især spørgsmålet om, hvordan de videregående uddannelser gøres mere relevante for arbejdsmarkedet, optager de organisationer, som indtil videre har budt ind.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv foreslår blandt andet, at kandidatuddannelserne opdeles i spor, hvor det ene spor har sigte mod en forskerkarriere, mens det andet sigter mod et job direkte efter kandidaten. Alt efter uddannelsens indhold skulle de studerende i højere grad kunne nærme sig det arbejdsmarked, som i dag kan forekomme langt væk for nogle studieretninger.

Et andet forslag i samme boldgade er kommet fra universiteterne selv, som sammen med Akademikerne peger på, at det på nogle uddannelser skal være muligt at lave en variant af kandidatuddannelsen med virksomhedssigte - en virksomhedskandidat. Dette forslag vil åbne for, at den kandidatstuderende er tilknyttet en virksomhed under uddannelsen. De to organisationer lægger op til, at der skal være fleksibilitet, så virksomhedskandidaten kan forlænge studiet med op til et år.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00