Debat

Professor: Vi bør ikke vurdere en uddannelses relevans ud fra lønsedlen

Dimittender fra de kunstneriske uddannelser har en lavere gennemsnitsløn end andre grupper. En underliggende pointe er ofte, at lav løn må være lig med lav relevans. En sådan slutning er problematisk, skriver Sofie Beier.

Lad os ikke dømme en uddannelses relevans ud fra forældede nedarvede traditioner for aflønning, skriver Sofie Beier.
Lad os ikke dømme en uddannelses relevans ud fra forældede nedarvede traditioner for aflønning, skriver Sofie Beier.Foto: Foto: Karina Tengberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om livsindtægt og uddannelse dukker jævnligt op til overfladen, senest med DEA's rapport fra maj om 'Løn og beskæftigelse for dimittender fra kandidatuddannelserne'.

I rapporten fremhæves det, at dimittender fra de humanistiske og kunstneriske uddannelser har en lavere gennemsnitsløn end andre grupper.

En underliggende pointe er ofte, at lav løn må være lig med lav relevans, og derfor bør de unge mennesker undgå at søge disse uddannelser. En sådan slutning er i bedste fald problematisk.

Under debatten om sygeplejerskernes løn, husker jeg ikke at have set et tilsvarende argument gengivet i medierne.

Læs også

Kunne det tænkes at nogle af kandidatuddannelserne med lavt indkomstgrundlag kunne være samfundsrelevante på trods af den lave løn? Til det vil jeg skynde mig at svare ja.

Mit fag, visuel kommunikationsdesign, er et utaknemligt fag. Offentligheden opdager os først, når vi fejler, og fejl i vores fag kan blive fatale, præcis som det gælder for sygepleje.

Design i hverdagen

Forestil dig at du ikke kan læse etiketten på dine øjendråber, og fejlagtig drypper dit øje med dråber til øret. Dårligt designet medicinemballage kan ødelægge liv.

Eller forestil dig at du ikke kan læse GPS-interfacet i din bil og bliver distraheret i din kørsel. En designer har udviklet kortet så du bedst muligt kan se tekst og billede i al slags belysning.

Branchen er baseret på en ideologi om, at unge kreative bør arbejde gratis

Sofie Beier
Professor MSO, Det Kongelige Akademi

Eller tænk hvis du taster forkert på Skats hjemmeside, fordi du ikke forstår navigationen. Igen, at forstå din adfærd og hvordan du intuitivt bliver i stand til at overskue kompliceret information, er også en opgave for en kommunikationsdesigner.

Kigger vi på andre grene af designbranchen, arbejdes der også her med samfundsrelevante problemstillinger. Et eksempel er beklædningsindustrien, som er en af de mest forurenende og som årligt sender mere end 90 millioner tons tøj til forbrænding.

Her har vi brug for designere, der forstår, hvad forbrugeren vil klæde sig i og som evner at producere dette med bægerdygtige produktionsmetoder og materialer.

Et andet eksempel er boligens rum, hvor køkkener og møbler har kortere og kortere levetid. Vi har brug for designere, der kan udvikle produkter, som vi gerne vil eje i længere tid.

Anerkend værdiskabelsen

Det er langt tid siden – hvis nogensinde – at dansk uddannede designere har designet for en elitær gruppe af æstetikere. I dag uddanner vi dimittender, der er optaget af at løse samfundsudfordringer.

For at vores dimittender skal lykkes med disse komplekse opgaver, må vi som undervisere og forskere introducere dem til den nyeste forskningsbaseret viden indenfor teknologi, materiale og brugeradfærd.

Dette samtidig med at de også skal lære håndværket, og forstå hvordan man formgiver, så befolkningen ønsker at interagere med produktet.

Læs også

Så hvorfor er det at mange designere har så lav en indtægt? Grunden til dette ligger ikke i relevansen af arbejdet, men i en branche der er baseret på en ideologi om, at unge kreative bør arbejde gratis, og at det at være i et kreativt felt bør bære lønnen i sig selv.

Men lad os ikke dømme en uddannelses relevans ud fra forældede nedarvede traditioner for aflønning. Vi er for længst blevet enige om, at sygepleje er en samfundskritisk funktion.

Jeg vil argumentere for, at ønsker vi gode liv nu og i fremtiden, må vi anerkende den værdiskabelse, der ligger i designfaget. Det er et arbejde, vi alle er afhængig af bliver udført til højeste præcision. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00