Debat

Regeringen inviterer til forhandlinger om kommunal refusion

DEBAT: Den nye beskæftigelsesreform medfører, at der skal ændres på, hvordan kommunerne modtager penge gennem statslig refusion. Ingen partier står uden for forhandlingerne, skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et debatindlæg.     

Margrethe Vestager skal sammen med de øvrige partier se på, hvordan kommunerne modtager penge gennem refusion og udligning. 
Margrethe Vestager skal sammen med de øvrige partier se på, hvordan kommunerne modtager penge gennem refusion og udligning. Foto: Radikale Venstre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister

Hverken Enhedslisten, SF eller Liberal Alliance står uden for døren, når regeringen snart skal justere, hvordan kommunerne modtager penge gennem refusion og udligning. 

Inden sommerferien indgik regeringen et forlig med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om en beskæftigelsesreform. Med den nye reform ændrer vi systemet for den statslige refusion af kommunernes forsørgelsesudgifter.

For at undgå at refusionsomlægningen forskyder den økonomiske balance mellem kommunerne, blev vi med partierne bag reformen enige om at sørge for at tilpasse den kommunale udligning.

Fakta
Bland dig i debatten. Send et debatindlæg til [email protected].

Regeringen vil samarbejde bredt
Tilskuds- og udligningssystemet er som sådan ikke omfattet af et politisk forlig. Det gjaldt ikke før, og det gælder heller ikke efter de tilpasninger, som skal aftales i forlængelse af beskæftigelsesreformen. Sidste gang vi lavede en justering af systemet for den kommunale udligning i maj 2012, var det sammen med EL – og SF som regeringsparti.

Her aftalte vi, at partierne bag aftalen skal inddrages ved fremtidige større ændringer i det kommunale refusionssystem, der har betydning for indretningen af udligningssystemet. Den aftale står vi selvfølgelig ved.

Regeringen har et klart mål for øje. De ledige skal hjælpes på bedst mulig vis til at få et job.

Margrethe Vestager
Økonomi- og indenrigsminister

Både EL, SF og LA vil blive inviteret til møde om den refusionsomlægning og de samtidige tilpasninger af udligningen, som regeringen har fremlagt i forlængelse af forliget om en reform af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen vil også i denne sag fokusere på det brede samarbejde i Folketinget.

Nye tiltag for refusionssystemet
Regeringen har et klart mål for øje. De ledige skal hjælpes på bedst mulig vis til at få et job. Derfor har vi fremlagt en model for et nyt refusionssystem, som er mere enkelt, og som i højere grad tilskynder kommunerne til at iværksætte en indsats, der får ledige hurtigst muligt i beskæftigelse – frem for som med det nuværende system at have et økonomisk incitament til at kassetænke i de enkelte ydelser og aktiviteter.

Regeringen har tre konkrete tiltag
Samtidig har vi i regeringen fremlagt konkrete tiltag i forhold til tilskuds- og udlignings-systemet. De består af tre elementer. For det første tilpasninger, der øger udlignings-niveauet fra 2016.

For det andet en midlertidig kompensationsordning for virkningerne i 2016 og 2017.

Og for det tredje igangsættes et arbejde, der skal resultere i tilpasninger i udligningssystemet, der skal gælde fra 2018 og håndtere de mere langsigtede virkninger.

Vi har lagt planen frem, og ingen af de politiske partier bliver holdt uden for døren.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00