Debat

S: Anstændigheden sejrede, da Løkke tabte pensionskampen

DEBAT: Takket være lønmodtagere, fagbevægelsen og et konstruktivt samarbejde mellem S og DF har Lars Løkke Rasmussen (V) droppet at hæve pensionsalderen. En sejr for den politiske anstændighed og de nedslidte, skriver Leif Lahn Jensen (S).

Det er en sejr for de nedslidte, at Lars Løkke har droppet en højere pensionsalder, skriver Leif Lahn (S).
Det er en sejr for de nedslidte, at Lars Løkke har droppet en højere pensionsalder, skriver Leif Lahn (S).Foto: Yves Herman/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Lahn Jensen (S)
Beskæftigelsesordfører

Tilbage i 2006 vedtog et bredt flertal i Folketinget med velfærdsaftalen et princip om, at i takt med at vi lever længere, så skal vi senere på pension. Et princip, som der dengang var enighed om, skulle indføres på en anstændig måde.

Seniorerne skulle have mulighed for at indrette sig på de nye tider i ordentlig tid. Derfor blev det skrevet ind i loven, at en forhøjelse af pensionsalderen, som følge af forhøjet forventet levetid, skal ske med ti års varsel.

I 2011 brød Lars Løkke så første gang med anstændighedskravet om ti års varsel. Lars Løkke stod i spidsen for en fremrykning af det, som blev aftalt i velfærdsaftalen, og en afkortning af efterlønsordningen i den såkaldte tilbagetrækningsaftale. Dengang i 2011 havde Lars Løkke i det mindste den anstændighed at gå til valg på sin forhøjelse af pensionsalderen i utide.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Anstændigheden sejrer
I 2015 gik Lars Løkke ikke til valg på at hæve pensionsalderen, men i 2016 foreslog han så alligevel igen at hæve pensionsalderen. Igen brød Lars Løkke med anstændighedskravet om ti års varsel, når pensionsalderen hæves. Han foreslog at hæve pensionsalderen allerede i 2025 med virkning fra tidligst 2017.

Men takket være hundredtusindvis af lønmodtagere, fagbevægelsen og et konstruktivt samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, så sejrede anstændigheden, og Lars Løkke tabte. En sejr for den politiske anstændighed og ikke mindst en sejr for de tusindvis af nedslidte seniorer, som nu undgår at blive tvunget til at arbejde længere med daglige smerter.

Vejen er banet for en bred aftale
Nu kan vi forhåbentligt få fokus tilbage på, hvordan vi sikrer, at de seniorer, som gerne vil arbejde længere, får bedre mulighed for det. Vi vil kæmpe for, at vores seniorer får et bedre arbejdsmiljø, et mere rummeligt arbejdsmarked og en pæn gevinst ved at fortsætte med at arbejde, hvis de kan og vil.

Vi opfodrer regeringen til at indkalde alle Folketingets partier, så vi kan lave en så bred aftale som muligt, så den kan holde i mange år. Det vil være til gavn for hele Danmark, og det vil skabe ro og tryghed for landets seniorer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

0:000:00