S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug

GENBRUG: Socialdemokratiet vil afsætte en kvart milliard årligt til styrket indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft. De fleste af pengene stammer dog fra arbejdsmiljøreformen, som et bredt flertal aftalte i april. Gammel vin på nye flasker, siger Venstre.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Socialdemokratiet vil styrke indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft.

Ud over en række skærpelser af sanktioner og bødestraffe vil partiet afsætte en permanent bevilling på 250 millioner kroner årligt til en styrket indsats.

Størstedelen af pengene stammer dog fra den aftale om en styrket arbejdsmiljøindsats, som regeringen indgik med et bredt politisk flertal for kun en måned siden.

Det bekræfter socialdemokraternes partisekretariat over for Altinget.

Det er altså useriøst at komme med et udspil i valgkampen, hvor to tredjedele af indholdet er noget, vi allerede har aftalt med hinanden.

Hans Andersen
Beskæftigelsesordfører, Venstre

Dermed er der i overvejende grad tale om det, der hedder "gamle penge" i Christiansborg-terminologi.

Venstre kritiserer nu Socialdemokratiet for at sælge gammel vin på nye flasker.

"Blækket er jo nærmest ikke blevet tørt på den aftale, vi har indgået i fællesskab. Det er altså useriøst at komme med et udspil i valgkampen, hvor to tredjedele af indholdet er noget, vi allerede har aftalt med hinanden," siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Vil lukke virksomheder som straf
Den styrkede indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft indgår som element i den helhedsplan for dansk udlændingepolitik, som Socialdemokratiet præsenterede fredag eftermiddag.

Læs også

Socialdemokraterne foreslår blandt andet, at virksomshedsejere skal kunne fratages retten til at drive virksomhed, hvis de bruger illegal arbejdskraft. Samtidig skal bødestraffen tredobles for brug af illegal arbejdskraft.

Derudover vil Socialdemokratiet styrke myndighedskontrollen med en permanent bevilling på 250 millioner kroner årligt.

Myndighedskontrollen er dog lige blevet styrket i forbindelse med arbejdsmiljøreformen. Her besluttede alle partier på nær Enhedslisten at øge bevillingen til Arbejdstilsynet med mellem 155 og 176 millioner kroner om året fra 2020 til 2022.

Socialdemokraternes partisekretariat bekræfter, at de samme penge tæller med i det aktuelle udspil.

Resten af pengene hentes blandt de 700 millioner kroner, som Socialdemokratiet vil afsætte til fire nye skattecentre. Her er det planen, at ét af de nye skattecentre skal have fokus på social dumping – og fremover koordinere den fælles indsats mellem Skattestyrelsen, politi og Arbejdstilsynet.

Kritikken fra Venstre preller af på socialdemokraterne.

“Vores forslag er på ingen måde gammel vin på nye flasker. Tværtimod. Dette er det største skridt fremad for kampen mod social dumping siden østudvidelsen for 15 år siden. Vi hæver bevillingerne til indsatsen med 100 millioner om året. Og vigtigst af alt: Vi gør indsatsen permanent. Regeringen har skåret kraftigt ned siden 2015 og har afvist at gøre indsatsen permanent,” siger Mattias Tesfaye, der er ordfører for social dumping.

Venstre: Giv nu reformen en chance
Venstre mener, at socialdemokraterne burde give arbejdsmiljøreformen en chance, før der hældes nye tiltag oveni.

"Vi har jo allerede aftalt med hinanden, at vi skal styrke indsatsen mod social dumping – heriblandt den fælles myndighedskontrol. Så jeg er måske overrasket over, at S er så skuffet over aftalen, at de allerede er nødt til at komme med et nyt udspil," siger Hans Andersen.

Venstre vil ikke afvise at drøfte yderligere tiltag mod social dumping. Forslaget om at fratage virksomhedsejere retten til at drive virksomhed er dog for vidtgående, mener beskæftigelsesordføreren.

"Vi er helt med på, at der skal gives bøder, som kan mærkes, til dem, som ikke overholder spillereglerne. Men jeg mener ikke, at vi skal begynde at lukke virksomheder. Det er et meget drastisk skridt," siger han.

Dokumentation

Socialdemokraternes udspil

Under titlen "Et opgør med det illegale arbejdsmarked" har Socialdemokratiet præsenteret et udspil til en styrket indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft.

Udspillet består af følgende initiativer:

Fratagelse af retten til at drive virksomhed. Virksomhedsejere skal ved brug af illegal arbejdskraft kunne miste retten til at drive virksomhed.

Markant højere bøder. Bødestraffen for virksomhedsejere, der bruger illegal arbejdskraft, skal tredobles.

Styrket myndighedskontrol. Permanent bevilling på 250 mio. kr. årligt til indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft.

Krav om id-kort på byggepladser. Der indføres et id-kort for alle, der arbejder på en byggeplads.

Skattemyndighederne skal have adgang til byggepladser på privat grund. Skatteministeriet skal igen have de samme muligheder som politiet og arbejdstilsynet for at undersøge mistænkelige forhold på udendørs byggepladser på privat grund.

Registrering af nyansatte og ansættelsesbevis på første arbejdsdag. For at lette myndighedernes kontrol i særligt udsatte brancher, skal myndighederne kunne pålægge virksomheder at udstede ansættelsesbeviser fra første dag og udbetale løn elektronisk.

Kontantregistrering i digitale kasseapparater. For at sikre kontrolmuligheder og minimere muligheden for at aflønne med sorte penge, udvides kravet om digitale kasseapparater så det omfatter flere brancher.

Skærpede regler og øget kontrol på transportområdet. For at sikre ordnede forhold for udenlandske chauffører, der kører cabotage i Danmark, skal godsloven skærpes og udvides, så udenlandske vognmænd bliver omfattet af kravet om, at niveauet i gældende danske kollektive overenskomster skal følges.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00