Sådan kan fredag den 13. ændre spillereglerne ved OK21

ANALYSE: En fusion af FTF og LO kan skabe mindre internt benspænd mellem private og offentlige fagforbund – og styrke opbakning på tværs af sektorerne. Arbejdsgiverne håber dog også, at toneangivende private forbund som Dansk Metal kan dæmpe gemytterne ved fremtidige offentlige overenskomstslagsmål.

FOA-formand Dennis Kristensen repræsenterer det eneste store offentlige forbund i LO, mens de fleste andre offentligt ansatte hører under FTF. En fusion af de to hovedorganisationer vil bringe de offentligt ansatte under samme tag - og samtidig placere dem skulder ved skulder med den toneangivende Metal-formand Claus Jensen. 
FOA-formand Dennis Kristensen repræsenterer det eneste store offentlige forbund i LO, mens de fleste andre offentligt ansatte hører under FTF. En fusion af de to hovedorganisationer vil bringe de offentligt ansatte under samme tag - og samtidig placere dem skulder ved skulder med den toneangivende Metal-formand Claus Jensen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Put den tilspidsede situation ved de offentlige overenskomstforhandlinger og den mulige fusion af FTF og LO i en blender. Tryk start, og spol så frem til de næste private overenskomstforhandlinger i 2020 og de offentlige, som formentlig bliver i 2021, og spørg dig selv, hvad der vil være anderledes.

Svaret varierer, alt efter hvem og hvor man spørger.

"Ingenting", lyder et hyppigt indledende svar. Formelt set vil en fælles hovedorganisation ikke ændre ved hovedaftalerne og den tekniske og klare adskillelse mellem overenskomster i de to sektorer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00