Strid om meningsløs aktivering

SAMRÅD: Oppositionen og regeringen strides fortsat om eksempler på meningsløs aktivering. S vil forhindre, at andre aktører belønnes, hvis personer finder job på egen hånd. Inger Støjberg (V) fastslog, at Rigsrevisionen bakker op om regeringens model.
Nye eksempler på nytteløs aktivering fik Socialdemokraterne op af stolen på et samråd i Arbejdsmarkedsudvalget onsdag. Det er håbløst, at virksomheder belønnes, når aktiverede selv finder et job, og at personer, som allerede har et job på hånden, risikerer at blive sendt til samtaler og aktiveringsforløb hos andre aktører, mener Bjarne Laustsen (S). 

Sagen tager udgangspunkt i en molekylærbiolog, som vendte hjem til arbejdsløshed i Nordjylland fra en forskerstilling i USA. Han var hurtigt til at finde et job, men blev alligevel overført til anden aktør, som tilmed fik penge af staten for, at biologen på egen hånd havde fundet et job. Det skrev Nordjyske Stiftstidende i november.

Det er ifølge Bjarne Laustsen, som havde indkaldt til samrådet, helt uacceptabelt, og han krævede derfor et svar fra beskæftigelsesministeren på, om hun fandt den nuværende lovgivning rimelig.

Støjberg: Bøvlet skal væk
Og det gjorde Inger Støjberg (V), som hæftede sig ved, at Rigsrevisionen også har anbefalet modellen, som blev indført i 2005.

"Modellen fungerer, som den skal. Og vi har ingen planer om at ændre på den," fastslog hun på samrådet og tilføjede, at eksemplet fra Nordjylland skal ses i sammenhæng med, at hun snart vil fremlægge en række initiativer, som skal dæmme op for flere eksempler på nytteløs aktivering.

Derfor vil der ifølge ministeren snart blive taget hånd om problemet.

"Hvis man har et job på hånden og skal starte inden for en måned, så skal man ikke til samtaler eller i aktivering," sagde hun.

DF: Vi er i fuld gang
Hun fik opbakning fra DF's Bent Bøgsted, som mente, at en del af kritikken var utidig.

"Vi er i gang med at fjerne den uforståelige del af aktiveringsindsatsen, og de såkaldte nonsenskurser ved andre aktører," sagde han og forklarede, at han på den baggrund fandt en del af spørgsmålene meningsløse.

Bjarne Laustsen tvivler dog på, at regeringens tiltag vil løse problemet.

"Hvis det er sådan, det forholder sig, så er det et positivt tiltag, men jeg tvivler på, at vi ikke fremover vil se lignende eksempler på samme problemstilling. Det ligger i konstruktionen, at kommunerne for at få den højeste refusion sender folk ud til andre aktører," sagde han efter samrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00