Styrelse vil efterse usmidige unge-regler

JOBCENTER: Arbejdsmarkedsstyrelsen vil i første halvår af 2010 se på reglerne om aktivering af unge under 30 år. Det går alt for langsomt, kritiserer SF, der kalder Støjberg i samråd om sagen.
Unge sendes i meningsløs aktivering grundet for stramme regler, mener både jobcentrene, KL og SF, der kalder ministeren i samråd.
Unge sendes i meningsløs aktivering grundet for stramme regler, mener både jobcentrene, KL og SF, der kalder ministeren i samråd.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Vi bliver nødt til at lægge mere pres på, for der er ingen tidshorisont i det, hun skriver. Hun skriver kun, at Arbejdsmarkedsstyrelsen vil se på problemet, men formuleringen "i det nye år" er i januar måned et vidt begreb.

Eigil Andersen (SF)
Arbejdsmarkedsordfører

Unge forsikrede ledige under 30 år skal efter 13 ugers arbejdsløshed i aktivering i uafbrudt 26 uger. Der må ikke være en eneste dag uden aktivitet, og den eneste mulighed, jobcentrene reelt har, er dermed offentlige løntilskudsjob.

Problematikken er fremhævet af KL og bekræftet af flere jobcenterchefer, som Altinget | Arbejdsmarked talte med i november. Dengang gav både Venstre og Konservatives arbejdsmarkedsordførere udtryk for, at de var villige til at lytte, hvis jobcentrene rettede henvendelse.

SF kalder Støjberg i samråd
Nu fremgår det af et svar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til SF's Eigil Andersen, at Arbejdsmarkedsstyrelsen har planer om at se på problemet i det nye år. Det glæder spørgeren.

Dokumentation

Eigil Andersens spørgsmål til samrådet med Inger Støjberg: 

1.
Er der noget i den nuværende lovgivning som står i vejen for, at ministeren straks ændrer reglerne sådan, at når unge arbejdsløse skal aktiveres efter tre måneders arbejdsløshed, kan kommunerne gennemføre en aktivering på 6 måneder, hvor der er kortere perioder mellem to tiltag, så kommunerne ikke længere er bundet af den nuværende alt for firkantede og ufleksible regel om, at der skal være 6 måneders sammenhængende aktivering i træk, uden én eneste dags pause?
 
2.
Vil ministeren speede op for at ændre lovgivningen eller på anden måde sikre, at unge som aktiveres efter tre måneders arbejdsløshed ikke længere skal nøjes med den anden-, tredje- eller fjerdebedste aktivering, fordi reglerne siger, at der skal være 6 måneders sammenhængende  aktivering i træk, uden én eneste dags pause?

3.
Hvornår får kommunerne opfyldt deres ønske om lidt større fleksibilitet i regelsættet, så de kan give den bedste aktivering til den enkelte?


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00