Topministerier har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane

SEXCHIKANE: Hverken Statsministeriet, Finansministeriet* eller Klimaministeriet har formelle retningslinjer om sexisme, og ingen ministerier undersøger problemets omfang ordentligt, vurderer ekspert og aktører. 

Mens MeToo-bølgen har sat massivt fokus på håndteringen af sexisme og chikane i blandt andre politiske partier, store mediehuse og uddannelsesinstitutioner, har der været stille om nogle af landets mest magtfulde institutioner, ministerierne.

Men også her har indsatsen mod sexisme og sexchikane blandt egne medarbejdere generelt set været for dårlig.

Sådan lyder kritikken fra Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo på baggrund af aktindsigter i ministeriernes arbejdspladsvurderinger (APV’er) og nedskrevne retningslinjer, som Altinget har fået.

Organisationerne hæfter sig ved manglende retningslinjer på området i flere ministerier og styrelser samt de få og ukonkrete spørgsmål i APV-undersøgelserne. 

Det er "problematisk" og "uholdbart", lyder en del af kritikken fra Djøf.

Ministerier bør være foran
Hverken Finansministeriet eller dets underliggende styrelser - Økonomistyrelsen, Statens Administration, Statens IT og Digitaliseringsstyrelsen - har nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane.*

Det samme gælder Statsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som efter MeToo-bølgen skyllede ind over Slotsholmen i begyndelsen af efteråret dog har besluttet at få retningslinjerne på plads hurtigst muligt.

Det er ”overraskende”, at nogle ministerier slet ikke har nedskrevne retningslinjer på området, lyder det fra chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder Morten Emmerik Wøldike, som dog kvitterer for, at flere ministerier nu skærper indsatsen.

”Det er jo oplagt, at ministerierne som offentlige myndigheder, der er forpligtet til at arbejde for ligestilling og indarbejde det i hele deres arbejde, går foran ved også at have klare retningslinjer og en åbenhed om, at seksuel chikane ikke er acceptabel og skal forebygges blandt de ansatte i ministerierne,” siger han.

Djøf: Politik om sexisme virker forebyggende
Djøf er enig i, at ministerierne bør være foran, når det gælder indsatsen mod sexisme og sexchikane. Og arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen kalder de manglende retningslinjer ”problematisk” og ”uholdbart”.

”Vi ved, at alene det at have en politik på området virker forebyggende. Så det bør alle ministerier selvfølgelig have,” siger hun og tilføjer, at retningslinjerne selvfølgelig også skal bruges aktivt.

Uklare spørgsmål giver misvisende svar
Både Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo retter også kritik af ”uhensigtsmæssige” spørgsmål i ministeriernes arbejdspladsvurderinger.

Det er nemlig for ukonkret at spørge, om medarbejdere har oplevet ”uønsket seksuel opmærksomhed” eller ”sexchikane”, mener organisationerne og bakkes op af en førende ekspert i metode.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, hæfter sig blandt andet ved, at flere ministerier slår spørgsmål om mobning, uønsket seksuel opmærksomhed og krænkende adfærd sammen under ét.

”Det står fuldstændigt hen i det uvisse, hvad begreberne dækker over, og mobning og krænkende adfærd bør ikke sidestilles," siger han blandt andet.

Ministerier vil nu have retningslinjer
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har udarbejdet den spørgeramme, som ministeriernes APV-undersøgelser tager afsæt i. 

Og i et skriftligt svar til Altinget oplyser styrelsen, at den nu vil se på, om der kan udarbejdes en bedre spørgeramme.

Statsministeriet og Klimaministeriet oplyser, at de arbejder på at få nedskrevne retningslinjer om sexisme og chikane på plads hurtigst muligt. Statsministeriet understreger, at man allerede har ”kommunikeret tydeligt” over for medarbejderne, at "seksuelle eller kønsbetingede krænkelser ikke accepteres", ligesom ministeriet har "betonet de forskellige interne og eksterne kanaler, ansatte vil kunne anvende til at gøre opmærksom på eventuelle forhold".

Få detaljerne i kritikken fra aktørerne og måden, ministerierne undersøger omfanget af sexchikane på, i den fulde artikel på Altinget Embedsværk. Jarl Viktor Schultz og Mads Vikkelsø har bidraget til denne artikel

Altinget er 19. november blevet kontaktet af Økonomistyrelsen, som oplyser, at Finansministeriets koncern i oktober udarbejdede nedskrevne retningslinjer om håndtering af krænkende adfærd. 

Forrige artikel Velfærdsoverblikket: Det sker i uge 47 Velfærdsoverblikket: Det sker i uge 47 Næste artikel Dagpenge splitter partier ved finanslovsbordet Dagpenge splitter partier ved finanslovsbordet